Hoppa till huvudinnehållet

Konstnären Marianne ställer ut – i sin egen trädgård: ”Folk får gärna komma”

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
Marianne Björn har sitt hem och sin ateljé i Norra Kedum. Konsten syns såväl ute som inne.
Marianne Björn har sitt hem och sin ateljé i Norra Kedum. Konsten syns såväl ute som inne. Foto: Thomas Kühnel

I Norra Kedum korsar Marianne Björn, i samarbete med Eliza och Inger Nyqvist, gränserna mellan inne och ute. En intim konstutställning kombineras med sociala möten – och bullar.

– Man måste ha fikat, säger Marianne.

Marianne Björn, Stockholmsfödd konstnär, bor i Norra Kedum där hon också har sin ateljé. Nu är hon aktuell med en ny konstutställning tillsammans med retro-inriktade Inger Nyqvist och Eliza som skapar utomhuskonst av återbruk. Galleriet är inget mindre än Mariannes egen trädgård.

Inger Nyqvist bidrar med retro till utställningen.
Inger Nyqvist bidrar med retro till utställningen. Foto: Thomas Kühnel

Ute är inne

Konsten nästan spiller ut över tomten, och den röda tråden genom utställningen är just ute och inne. På husväggarna hänger Mariannes tavlor och Elizas konstverk, gjorda av såväl kakformer som äggkoppar, står mitt i trädgården. Gränserna mellan inomhus och utomhus tycks utsuddade.

Från 31 juli till 5 augusti bjuder Marianne Björn in till konstutställning tillsammans med Eliza och Inger Nyqvist.
Från 31 juli till 5 augusti bjuder Marianne Björn in till konstutställning tillsammans med Eliza och Inger Nyqvist. Foto: Thomas Kühnel

Marianne Björn har doppat tårna i en mängd konstformer och får mycket av sin kreativitet från att testa nytt. Trots viljan att ständigt pröva sig fram håller hon hårt i penseln.

– Även när jag testar allt möjligt annat så är måleriet min grej. Med betoning på färg och form, det viktiga är inte motivet utan färgen och formen, säger hon.

Det är först och främst måleriet som är Marianne Björns uttrycksform, inte sällan färgglatt. Även som person är hon både glad och färgstark, något som Marianne tror behövs för att orka med konsten och arbetet inom psykiatrin.
Det är först och främst måleriet som är Marianne Björns uttrycksform, inte sällan färgglatt. Även som person är hon både glad och färgstark, något som Marianne tror behövs för att orka med konsten och arbetet inom psykiatrin. Foto: Thomas Kühnel

Målningarna avbildar dels människor och djur men även mer abstrakta motiv, ofta med mycket färg.

– Det roliga är ju att det brukar hitta olika typer av människor. Jag har uppenbarligen lyckats pricka in mångas, säger Marianne om bredden av motiv.

Konstens arv

Att Marianne Björn fick den konstnärliga ådran är kanske ingen slump. Hennes moster, Lilian Eriksson, ägnade sitt liv åt konstnärskapet och arbetade bland annat på konstavdelningen på Rörstrand. Eftersom mostern var sparsam med att ställa ut sina verk fanns det mycket att ärva när hon gick bort förra året.

– Här pågår arbetet med att ta reda på min mosters konst, säger Marianne när hon visar ett rum fyllt av Lilians olika verk.

Ett bevarat foto av mostern. På undersidan av Rörstrandsporslinet sitter ett fotografi från 40-talet fastklistrat. Det föreställer den målande Lilian Eriksson.
Ett bevarat foto av mostern. På undersidan av Rörstrandsporslinet sitter ett fotografi från 40-talet fastklistrat. Det föreställer den målande Lilian Eriksson. Foto: Thomas Kühnel

Även om de två konstnärernas uttryck är olika, Mariannes med betydligt skarpare färger än sin mosters, är det från Lilian som hon har fått känslan för färg och form.

– Jag har ju levt i konsten, minns Marianne.

Drömmen om en social konst-oas

I början av karriären var Marianne nervös inför utställningar, men nu behöver hon inte den bekräftelsen. Istället riktas förhoppningar åt ett annat håll.

– Jag skulle gärna se att folk kom hit, fikade, pratade konst eller samhällsproblem. Det hade jag tyckt var kul, med lite konstprat.

Hembakta bullar kan köpas om man vill sitta stanna en lite längre stund, umgås och titta på konsten.
Hembakta bullar kan köpas om man vill sitta stanna en lite längre stund, umgås och titta på konsten. Foto: Thomas Kühnel

Drömmen om en livfull trädgård där människor samlas för att umgås bland konstverk och växter ska bland annat lösas med fika. Hembakade bullar och sittplatser för besökare, vid regnväder även på den privata altanen, är en del av planen.

– Om folk ska stanna lite längre, då tror jag att man måste ha fikat, säger Marianne.

Konstutställningen, och fiket, är igång mellan 31 juli och 5 augusti.

I det sprayburksmålade växthuset kan man sitta och fika bland utekonsten.
I det sprayburksmålade växthuset kan man sitta och fika bland utekonsten. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Marianne BjörnNorra KedumNyheterNöje/KulturUtställningar

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.