Hoppa till huvudinnehållet

Artrocksällskapet tillbaka med festival i Stadsträdgården: "Jag är vråltaggad"

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
Artrock i Stadsträdgården är tillbaka – för tolfte gången.
Artrock i Stadsträdgården är tillbaka – för tolfte gången. Foto: Dan Berglund

Värme, glädje och kreativitet. De är nyckelorden för Artrock i Stadsträdgården, en festival för såväl inbitna lyssnare som nyfikna musikälskare. Detta blir den tolfte omgången.

– Det ska bli vansinnigt roligt, säger Mikael Bennerhed från Lidköpings Artrocksällskap.

Den 30 juli blir det blandade toner i Stadsträdgården när Lidköpings Artrocksällskap (LARS) arrangerar sin årliga festival, som hållit igång sedan 2009 med undantag för pandemin. De fyra banden som kommer uppträdda under den långa konsertkvällen erbjuder tillsammans en stor variation.

– Vi försöker ha en mix på banden. Det kommer finnas något för alla, säger artrock-entusiasten Mikael Bennerhed från LARS.

Panzerpappa från Norge är ett av banden som spelar på Artrock i Stadsträdgården. Bild: Lidköpings Artrocksällskap.
Panzerpappa från Norge är ett av banden som spelar på Artrock i Stadsträdgården. Bild: Lidköpings Artrocksällskap.

Från öst och väst

Först ut är bandet Blå Lotus från Örebro, en trio med bas, trummor och keyboards. Kosmodome från Norge bidrar med lite tyngre rock med melodiska inslag. Det tredje bandet kallar sig Panzerpappa, är de mest experimentella i skaran och har även de rest från Norge. Avslutningsvis återkommer Stockholmsbandet Oglin för tredje gången och bjuder på genuin symfoni-rock à la 70-talet.

– De här banden som vi vurmar för hörs ju inte i media, det är inte kommersiellt. Men jag kan säga att det är en otroligt hög lägsta nivå, de här banden är inte långt ifrån eliten, menar Mikael Bennerhed.

Bandet Oglin från Stockholm återvänder till festivalen för tredje gången.
Bandet Oglin från Stockholm återvänder till festivalen för tredje gången. Foto: Dan Berglund

Hur låter artrock?

Precis som Mikael Bennerhed själv säger är artrock sällan den musik vi hör när vi slår på radion. Entusiasterna i LARS gillar toner från 70-talet, och musik som tänjer på gränserna. Men vad är egentligen artrock, och hur låter det?

– Det är som symfonier fast man använder rockinstrument, förklarar Mikael Bennerhed och drar parallellen till Queens berömda Bohemian Rhapsody som mot alla odds blev en radiohit.

– Om man jämför med litteratur är det som fantasy. Om man pratar konst är det lite som Salvador Dalis målningar. Inget är för mycket, fortsätter han.

För den som ändå inte är helt på det klara vad gäller genren kan man lyssna och bilda sig en uppfattning på egen hand den 30 juli när festivalen kickar igång klockan 17.

– Tack vare stödet från kommunen till små föreningar som oss kan vi ha fritt inträde, säger Mikael Bennerhed.

Hur mycket ser du fram emot festivalen?

– Jag är vråltaggad. Det ska bli vansinnigt roligt, avslutar Mikael Bennerhed.

Artikeltaggar

LidköpingLidköpings artrocksällskapMusikNöje/KulturStadsträdgården

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.