Hoppa till huvudinnehållet

Flydde kriget i Ukraina – höll konsert på flyktingboende: ”Vill få dem att le”

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
J Scope, eller Folajin Oyedamola Jerry som han heter, vill sprida glädje och ljus till de människor som bor på flyktingboenden.
J Scope, eller Folajin Oyedamola Jerry som han heter, vill sprida glädje och ljus till de människor som bor på flyktingboenden. Foto: Sören Turesson

Musik kan vara en välkommen ljusglimt i en oviss vardag. Artisten och rapparen J Scope, som flytt från Ukraina, uppträdde för de ukrainska flyktingarna i Lidköping under lördagskvällen.

– Målet är att få folk att ha roligt, berättar J Scope, eller Folajin Oyedamola Jerry som han egentligen heter.

J Scope kommer från Nigeria men flyttade vid 16 års ålder till Ukraina. Han säger att han nästan känner sig som en ukrainare. Den 19 mars tvingades J Scope, som många andra, på flykt från ett angripet Ukraina. Nu bor han i Västervik, men saknar sin hemstad Kiev.

Artistkarriären höll på att få ett rejält uppsving för J Scope, vars låt ”Love & Hate” hade blivit uttagen till ukrainska melodifestivalen. Kriget satte stopp för allt. Istället har han under våren och sommaren turnerat runt på flyktingboenden för att sprida ljus med sin musik.

– Målet är att få folk att ha roligt. Jag är ju i samma situation som dem, så det blir lite mer personligt. Det jag vill är att få dem att le, säger J Scope när NLT pratar med honom innan spelningen på De la Gardie Park.

Rapparen J Scope flydde från Ukraina i mars. Hans karriär var påväg uppåt, innan kriget satte stopp. Nu är han ute på miniturné och uppträder på flyktingboenden runt om i landet.
Rapparen J Scope flydde från Ukraina i mars. Hans karriär var påväg uppåt, innan kriget satte stopp. Nu är han ute på miniturné och uppträder på flyktingboenden runt om i landet. Foto: Sören Turesson

Oro i luften

Och leenden blev det. Gamla som unga från Lidköpings två flyktingboenden, De la Gardie Park och Tändsticksfabriken, hade samlats för att lyssna när J Scope rappade. Det bjöds på popcorn och mobilkameror åkte fram för att filma artisten.

Trots glädjen var det svårt att förbise den ovisshet som just nu präglar flyktingarnas tillvaro. Ännu har inget beslut fattats om var exakt de ukrainska flyktingarna ska ta vägen, och vilka som eventuellt måste flytta till en annan kommun.

Beslut om boende för ukrainska flyktingar skjuts fram – trots extrainsatt möte

En som är orolig för framtiden är Kinan Al Sebai, 45. Hon kommer ursprungligen från Syrien men flydde från Ukraina där hon har bott de senaste tre åren.

– Inget vet någonting. Det är vagt. Självklart är jag orolig. De säger åt oss att slappna av men... Vi är oroliga, säger Kinan.

När NLT pratar med Kinan berättar hon att hon har planer på att rota sig och arbeta här, men omständigheterna gör det svårt att planera framåt och därför har hon slutat söka efter jobb.

– De ukrainska flyktingarna är ännu mer nervösa eftersom det är svårare när de inte kan engelska, tillägger Kinan.

Kinan Al Sebai är orolig inför att eventuellt behöva flytta. Hon vill gärna börja planera sin framtid här, men väntan på klarare beslut gör det svårt.
Kinan Al Sebai är orolig inför att eventuellt behöva flytta. Hon vill gärna börja planera sin framtid här, men väntan på klarare beslut gör det svårt. Foto: Sören Turesson

Det besked som väntar är känsloladdat för Kinan.

– Jag grät i går kväll av bara tanken på att lämna mina vänner här, säger hon.

Artikeltaggar

LidköpingNyheterUkrainakriget

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.