Hoppa till huvudinnehållet

SERIE: Mitt sommarjobb – Kristian och Medina om arbetsplatsen: ”Känns som hemma”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Kristian Andersson och Medina Toivainen var båda skeptiska till att börja jobba på Kvänumsgården, men har nu helt omvärderat sina åsikter.
Kristian Andersson och Medina Toivainen var båda skeptiska till att börja jobba på Kvänumsgården, men har nu helt omvärderat sina åsikter. Foto: Åsa Mwansa

Kristian och Medina var båda skeptiska till att börja jobba på demensboendet Kvänumsgården, men deras förutfattade meningar kom minst sagt på skam.

– Det är roligare än man kan tro och det tog inte lång tid att komma in i arbetslaget även som kille, säger Kristian Andersson.

Kristian sommarjobbar för tredje året och är timvikarie övrig tid. Att han skulle trivas så bra som han gör trodde han inte innan.

– Det är ju ett kvinnodominerat yrke och jag undrade nog hur jag skulle kunna komma in gänget, men det gick fort, säger han.

Glatt överraskad

Medina Toivainen var också tveksam innan, men när hon väl började introduktionen i april i år så kände hon att det skulle bli bra.

– Oj vilket ställe! Man blir verkligen en del av arbetslaget på en gång och man får komma in så bra i verksamheten. Det känns liksom hemma, det är aldrig jobbigt att gå till jobbet, säger hon.

Hon är också timvikarie och jobbar på sommarschema nu.

Alla dagar är unika, även med dagliga rutiner. Och tid finns att göra det som behövs, även om det handlar om att bara sitta och lyssna och hålla någon i handen en stund.

Medina känner att alla i personalen värderas lika, oavsett typ av anställning. På andra arbetsplatser har hon upplevt att hon som timvikarie hamnar lite utanför och inte riktigt räknas. Här har hon möjlighet till löpande utbildningar och kan utvecklas.

Tacksamhet värmer

Både Medina och Kristian tycker att glädjen är det bästa med arbetet.

– Att se brukarnas lycka i det man gör, säger Kristian.

Även tacksamheten väger tungt, både från anhöriga och brukare.

– När man kommer in till någon på morgonen och erbjuder en kopp kaffe så får man ett jättestort leende tillbaka, säger Medina.

Hon menar att arbetet handlar om att sätta guldkant på äldrevården. Visst kan det vara stressigt när personal blir sjuk med kort varsel, eller om det någon dag är extra mycket att göra, men så är det ju överallt.

– Skulle det vara dagar som våra brukare kräver mer, så kan vi lägga över andra saker som att vika tvätt till exempel, till nästa pass. Personerna kommer ändå före. Man får anpassa verksamheten efter behovet.

Inför hösten hoppas Medina att det ska bli en ledig plats till henne på undersköterskeutbildningen på Campus Lidköping i höst.

– Det är fullt, men någon kanske ångrar sig, säger hon.

”Ta chansen”

Kristian som bara har tre manliga kollegor, skulle gärna uppmuntra fler killar att jobba inom vården.

– Ta chansen, för det är inte så jobbigt som man skulle kunna tro. Alla har sin del till förbättring i grupp, och jobbet är roligare än man tror.

Läs också

Artikeltaggar

KvänumVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.