Hoppa till huvudinnehållet

SERIE: Mitt sommarjobb – Mathilda är ett stöd i hemmet för en skör målgrupp

Publicerad:
Mathilda Enlökk från Bengtsfors är kvar i Vara över sommarlovet och jobbar med boendestöd.
Mathilda Enlökk från Bengtsfors är kvar i Vara över sommarlovet och jobbar med boendestöd. Foto: Åsa Mwansa

Mathilda Enlökk, 22 år, från Bengtsfors har gått första året på fritidsledarlinjen på Vara folkhögskola och stannade kvar i Vara under lovet för att sommarjobba inom boendestöd.

– Det är inte jobbigt att gå hit, det är lugnt och tydligt vad man ska göra, säger hon.

Efter gymnasiet jobbade Mathilda en del inom äldreomsorg, hemtjänst och demensboende. Hon ville fortsätta jobba med människor och började kolla upp olika utbildningar.

– Jag hittade fritidsledarlinjen och såg att den är bred med öppningar till många arbetsplatser. Det passade mig, och att den inte är så lång heller. Det är väldigt stor chans att man får jobb efteråt, säger hon.

Så kom det sig att hon flyttade till Vara, som har en del gemensamt med Bengtsfors - det är litet och lantligt. Det blev inte så stor omställning för Mathilda och hon har funnit sig väl till rätta.

På boendestöd börjar ofta arbetsdagen med en medicinrunda till brukarna i deras hem.

– Senare under dagen är det vanliga besök, oftast en timme. Då kan man stötta med städ, gå en promenad eller bara prata. Det beror på vad de har i sitt beslut, säger Mathilda.

För Mathilda handlar boendestöd om att ge brukare ett bättre liv.
För Mathilda handlar boendestöd om att ge brukare ett bättre liv. Foto: Åsa Mwansa

Hon brukar jämföra med hemtjänst när hon förklarar, fast det är andra saker hon hjälper brukarna med och det är i regel en yngre målgrupp. De kan ha en funktionsvariation, ett drogmissbruk eller psykisk ohälsa.

– När jag jobbade inom äldreomsorgen handlade det om att ge dem en bra dag, men här kan man hjälpa brukarna att få ett bra liv. Ge dem en push ut i samhället och få ett sammanhang eftersom många av dem är ensamma. Det matchar min utbildning mer och jag kan utvecklas i min yrkesroll.

Det är lite speciellt att jobba inom boendestöd eftersom det handlar om en skör målgrupp. Mathilda tänker att de som rekryterar personal ser lika mycket till hur en sökande är som person, än vilken utbildning den har.

– Man ska ha empati och kunna läsa av personer på något vis, för alla brukare kanske inte kan säga hur de känner. Då får man försöka känna av hur man ska hantera situationen.

Hur framtiden ser ut vet Mathilda inte, men under sista året på skolan ska hon söka en ny praktikplats.

– Då kanske jag vill testa en yngre målgrupp, på ett HVB-hem eller en gruppbostad, med lite yngre boende. Inte skola och fritidsgård, det är jag inte intresserad av. Sen får jag se var jag hamnar.

SERIE: Mitt sommarjobb – Indra, 18, vet vad hon vill jobba med: ”Hjälpa folk”

Artikeltaggar

SommarjobbVaraVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.