Hoppa till huvudinnehållet

Inget kan sakta ner Lidköping Pride – fullspäckad vecka väntas: ”Jätteviktigt”

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
NLT träffar Benji Ekenstierna, ordförande för Lidköpings Pride, i Stadsträdgården. Dina-scenen är slutdestination för paraden.
NLT träffar Benji Ekenstierna, ordförande för Lidköpings Pride, i Stadsträdgården. Dina-scenen är slutdestination för paraden. Foto: Sören Turesson

I mitten av september målas Lidköping återigen i regnbågsfärger när Prideveckan är tillbaka.

NLT har träffat Benji Ekenstierna, Lidköping Prides ordförande, för ett samtal om förberedelserna inför årets pridefirande – kanske det största hittills.

I juni, mitt under Pride month, kommer tragiska nyheter från Oslo. En dödsskjutning har ägt rum utanför gaybaren ”London pub” i Oslo. Två personer mister livet och händelsen utreds som terrorbrott.

Samtidigt planeras ett pridefirande i Lidköping.

– Det var jobbigt. Först ville jag inte ens läsa det. Jag blev hjärtekrossad. Det är vårt grannland. Det är obehagligt och läskigt, berättar Benji Ekenstierna som är ordförande för Lidköping Pride.

Trots rädslan hos Benji är det inget alternativ att bromsa. Snarare tvärtom. Händelser riktade mot HBTQI+ tycks snarare omvandlas till ett starkare driv.

– Det har inte påverkat planeringen. Om inte annat så har det nästan fått oss att köra ännu hårdare. Vi får inte bli skrämda så att vi slutar synas, säger hen.

Prideveckan tillbaka i Lidköping: ”Vi ska inte tystas ner”
”Vi ska inte tystas ner”. Så lyder temat för Pride 2022 i Lidköping. Bild: Lidköping Prides Facebook
”Vi ska inte tystas ner”. Så lyder temat för Pride 2022 i Lidköping. Bild: Lidköping Prides Facebook

Detta händer under Prideveckan

Benji är noga med att föreningen arbetar för att uppmärksamma pride året om, men säger också att denna vecka, som pågår 12-18 september, är något extra.

Veckan inleds i vanlig ordning med en invigning på måndagen. Den äger rum på Café Iris som är en populär mötesplats för unga som är HBTQI+. Benji berättar också om en eventuell drag-workshop där man får experimentera med smink, peruker och kläder.

Nytt för i år är aktiviteter som riktas till föräldrar, något som efterfrågats enligt Benji.

– Tidigare år har vi fått lite respons där föräldrar eller äldre HBTQI+-personer vill ha någon aktivitet mer inriktad till dem. Förmodligen kommer vi ha en aktivitet för föräldrar till HBTQI+-personer på söndagen där de får ställa frågor, frågor som man kanske ser som dumma eller är rädd att fråga. Sedan är tanken att vi ska försöka fixa några föreläsningar under veckan.

Allt om paraden

Huvudnumret för veckan är förstås paraden, och Benji hoppas försiktigt på 300-400 deltagare. Mellan Vänermuseet och Stadsträdgården kommer regnbågståget skrida fram, för att till sist avsluta framför Dina-scenen. Den valda rutten genom stan är ingen slump.

– Vi har gjort så varje år och det känns jättebra. Då får vi verkligen synas, säger Benji.

Bild från Lidköping Pride 2021.
Bild från Lidköping Pride 2021. Foto: Thomas Kühnel

Prideparader förknippas ofta med sång, glädje och feststämning. Samtidigt är Lidköping Pride måna om att bibehålla allvaret.

– Vi har sedan vi startade sagt att det inte bara ska bli glitter, tjo och kul. Det är klart att vi ska ha kul, men Pride är en politisk sak. Vi är inte partipolitiska, men vi är en politisk förening i allra högsta grad. Även rasism är något som vi försöker uppmärksamma så mycket vi kan, berättar Benji.

– Vi älskar när folk har kul, men vi vill inte glömma av att det faktiskt är en demonstration vi genomför och inte bara en fest, fortsätter hen.

Vad vill du hälsa till dem som vill delta i paraden men inte själv är HBTQI+?

– Vi älskar ju folk som stöttar. Grunden ligger ju alltid i att kämpa för våra rättigheter, men att få stöttning från folk som inte tillhör den bubblan hjälper oss väldigt mycket på vägen. De är alltid jättevälkomna så länge de står för allt som vi står för.

Tufft i mindre städer

Det finns utmaningar med att styra Pridefirande i småstäder. Benji vittnar om att det finns personer som inte vågar gå i Prideparaden.
Det finns utmaningar med att styra Pridefirande i småstäder. Benji vittnar om att det finns personer som inte vågar gå i Prideparaden. Foto: Sören Turesson

Det är med sorg som Benji berättar att det finns folk som inte vågar gå i paraden. Oftast beror det på rädslan för att synas och sedan bli utsatt på något sätt.

– Det är svårt att vara HBTQI+-person var man än är. Men att vara det i en småstad när många vet vem man är och vad man är – det blir extra jobbigt. Det finns människor som kommer känna igen de som går i paraden, förklarar Benji.

Men att få personer att våga ansluta till paraden är ett svårlöst problem.

– Vi vill ju göra allt vi kan, men det finns inte så mycket vi kan göra, säger hen.

Vad betyder Pride-veckan för er i föreningen?

– Den är ju jätteviktig. Att vi får vara dem som ser till att det uppmärksammas och skapar det här är svårt att greppa men det är fantastiskt, säger en stolt Benji.

”Fullspäckad vecka”

Årets Pridevecka riktar särskilt fokus på transpersoners rättigheter.

– Vi är väldigt många icke cis-personer i styrelsen och vi har själva fått känna på hur det är att vara transperson. Det är mycket lättare att dölja en sexualitet än att dölja ett könsuttryck. Vi tycker att det är viktigt att uppmärksamma det, berättar Benji.

I år satsar Lidköping Pride på stort efter två år av pandemi.
I år satsar Lidköping Pride på stort efter två år av pandemi. Foto: Sören Turesson

Efter ett nedskalat firande ifjol, och en symbolisk parad året dessförinnan, är Lidköping Pride mer redo än någonsin.

– Det är jättekul att vara tillbaka. I år känner vi att vi kan göra så mycket som vi vill. Det blir en rätt så fullspäckad vecka från vår sida. Det blir nog det mesta vi gjort hittills, säger hen.

Är det full fart framåt nu?

– Ja! Det är mycket att göra. Jag kanske har semester från jobbet nu, men det är inte semester från styrelsen. Vi köttar på nu, skrattar Benji.

Vad står HBTQI+ för?

HBTQI+: ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

+: läggs till för att även inkludera andra sexuella läggningar och könstillhörigheter.

A: läggs också ofta till och står för asexuell läggning.

Cis-person: en benämning på en person som identifierar sig som sitt biologiska kön.

Källa: RFSL

Artikeltaggar

LidköpingLidköping prideSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.