Hoppa till huvudinnehållet

Skutan Westkust firar 90 år – då lägger den till i Lidköping

Publicerad:
Jessica Eliasson
jessica.eliasson@nlt.se
Westkust firar 90 år med en Vänersegling.
Westkust firar 90 år med en Vänersegling. Foto: Karl-Olof Svensson

Med sina elva segel beger sig Westkust ut på välförtjänt ärovarv i Vänern, och du kan följa med.

– Det är en spännande segling, säger Vänerseglingens projektledare Thorleif Josefsson.

Det är dags för båten Westkust, byggd 1932 i Sjötorp, att fira födelsedag. Lämpligt nog firas 90-årsdagen med att segla Vänern runt, med start 20 juli från Edshultshall i Orust. För den som vill finns möjlighet att följa med ombord hela resan, enstaka etapper eller på kortare dagsturer.

Seglingen kommer hålla på i 16 dagar och då är det viktigt att bunkra, berättar projektledare Thorleif Josefsson. Besättningen väntas vara ungefär 17 personer, däribland många aktiva ungdomar från Orusts Skolfartygsförening Förlig Vind som inte vill missa jubileumsseglingen.

– Det här är ju en spännande segling eftersom det är jubileum, så det är väldigt populärt för ungdomarna att anmäla sig, säger Thorleif Josefsson.

Hissa segel eller klättra upp i riggen

Det är också möjligt att testa på hur det är att vara en del i besättningen på Westkust.

– Som passagerare är man hemskt välkommen att hjälpa till med segelsättning och sådant. Då har vi instruktörer, ungdomar, som är arbetsledare på däck. Är man där på studiebesök när vi ligger vid kaj så kan man få klättra upp i riggen också, säger Thorleif Josefsson.

Då anländer skutan till Lidköping

Lördag 23 juli kommer båten Westkust segla in mot Lidköping. Den kommer lägga till vid en kaj i närheten av järnvägsbron.

På söndagen, 24 juli, är det möjligt att gå ombord på båten, lära sig mer om skutans historia och även åka med på en tretimmarstur. Därefter bär det iväg mot Sjötorp, en sträcka som hittills inte är helt fullbokad.

Artikeltaggar

Fritid och livsstilLidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.