Hoppa till huvudinnehållet

Så hanteras hettan på Solhaga: ”Vi får passa på att duscha kallt när vi hinner”

Publicerad:
Enhetschef Petra Hjort tillsammans sina medarbetare Melanie Thuresson, Thao N. och Faezeh Amiri är beredda på värmeböljan. Foto: Clara Torstensson

SMHI har gått ut och varnat för extremt höga temperaturer de kommande dagarna i Sverige. NLT begav sig till äldreboendet Solhaga för att ta reda på hur de hanterar hettan.

Över 35 grader ska det bli mitt på dagen under torsdagen i Lidköping. På äldreboendet Solhaga och avdelningen Blåklinten har personalen en positiv inställning, dessutom gör det välfungerande ventilationssystemet att det håller sig svalt inomhus.

– De flesta äldre påverkas inte särskilt mycket då de ofta håller sig inne när det är väldigt varmt ute. Brukarna har också tillgång till balkong där de kan sitta i skuggan. Det är viktigt att vi påminner dem om att dricka mycket vatten och håller koll på att de mår bra, berättar Melanie Thuresson.

Positiv personal

För någon vecka sen kom kravet på att vårdpersonal behövde ha på sig munskydd igen då smittspridningen av covid-19 ökade igen. Att behöva bära munskydd under en värmebölja gör att arbetet blir tyngre, men enhetschefen Petra Hjort är ändå positiv.

– Förra året hade vi både visir och långärmade skyddsförkläden, så det är ju iallafall bättre denna sommaren, säger Petra Hjort.

– Dessutom är det ju mycket varmare i resten av världen. Vi får vara glada över lite värme här i Sverige, snart är det vinter, fortsätter Melanie Thuresson.

Olika sätt att hantera värmen

När det är som varmast så får de äldre glass, det piggar allt upp och funkar för att svalka sig. Personalen försöker dricka mycket vatten och har andra metoder som också fungerar.

– Vi får passa på och duscha kallt när vi hinner, jag har med mig handduk till jobbet berättar Melanie Thuresson.

Artikeltaggar

ArbeteLidköpingNyheterSamhälleSolhagaVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.