Hoppa till huvudinnehållet

SERIE: Mitt sommarjobb – Indra, 18, vet vad hon vill jobba med: ”Hjälpa folk”

Publicerad:
Reporter Åsa Mwansa
Åsa Mwansa
asa.mwansa@nlt.se
Indra Lindahl vill jobba med människor och förgylla deras vardag.
Indra Lindahl vill jobba med människor och förgylla deras vardag. Foto: Åsa Mwansa

I en serie artiklar presenterar NLT några ungdomar som har valt att jobba inom omsorgen i Vara kommun.

När 18-åriga Indra Lindahl gjorde praktik på förskolor under gymnasiet kände hon att det är människor hon vill jobba med.

– Här är ingen dag den andra lik, säger hon om arbetet med brukare på Rondellens korttid och växelvård.

Indra bor i Vara, är 18 år och tog studenten från barn- och fritidsprogrammet i våras. Till hösten ska hon läsa in naturkunskap 2, för att få behörighet att börja plugga till sjuksköterska. På fritiden gillar hon att måla och hon är intresserad av inredning.

– Sen gör jag lite allt möjligt, umgås med familj och kompisar, säger hon.

SERIE: Mitt sommarjobb - Louise trivs på Rondellen

För omkring en månad sedan började hon jobba på Rondellen som semestervikarie och timanställd.

Rondellen är till för korttidsboende, till exempel om någon legat på sjukhus en tid, men behöver återhämta sig innan det går att flytta hem igen. Det är också ett växelboende, då brukare bor periodvis hemma.

– Innan jag började var det svårt att veta vad jobbet handlade om. Jag visste att jag skulle jobba med äldre och att hjälpa folk, det var huvudpunkterna, säger Indra.

Efter en månad i tjänst tycker hon att det är roligt och intressant. Ingen dag är den andra lik, eftersom det är människor det handlar om.

– Sen kommer det utmaningar varje dag, speciellt för mig som är ny. Men det är väldigt skönt att det alltid finns någon ordinarie på plats som man kan luta sig mot, säger hon.

Känner sig behövd

Arbetsuppgifterna varierar och handlar om att hjälpa till med det mesta – att dela ut mediciner, ge omvårdnad och personlig hygien. Hon finns också där för att umgås med brukarna och prata med dem.

– Det kan var svårt att träffa någon ny och hjälpa den att duscha och så, men man får bara gå in och vara professionell, finnas där för personen och göra så att den är så bekväm som möjligt, säger Indra.

Indra rekommenderar den som funderar på jobb i äldrevården att prova.
Indra rekommenderar den som funderar på jobb i äldrevården att prova. Foto: Åsa Mwansa

Hon tycker att det bästa med arbetet är att hon får träffa många människor, både brukare och personal.

– Att känna sig behövd och känna att man har hjälpt någon och förgyllt någons tillvaro, det är en skön känsla när man kommer hem.

Om någon funderar på jobb i äldreomsorgen, vad skulle du ge för råd?

– Jag skulle säga kör! Det är väldigt roligt. Tycker man om människor, vill man hjälpa andra och ha varierade arbetstider så är det check, check, check på alltihop.

Artikeltaggar

SamhälleVaraVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.