Hoppa till huvudinnehållet

SAS-strejken avslutas: ”Väldigt glada”

Publicerad:
SAS och pilotfacken har kommit överens om ett nya kollektivavtal. Arkivbild.
SAS och pilotfacken har kommit överens om ett nya kollektivavtal. Arkivbild. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT

Piloterna och SAS har nått en överenskommelse om nya kollektivavtal som sträcker sig över fem och ett halvt år, bekräftar SAS och pilotfacken.

Det betyder att strejken avslutas.

Strax före klockan 03.30 i natt stod det klart att parterna nu är överens.

– Det här har drabbat våra kunder väldigt hårt och varit mycket skadligt för företaget så vi är väldigt glada för att trafiken nu kan gå som vanligt, säger SAS kommunikationschef Karin Nyman till TT.

Verksamheten har dragit i gång igen och förhoppningen är att dagens flighter ska kunna avgå som planerat.

“Jag är glad att vi nu har kommit överens med alla fyra pilotföreningarna i SAS Scandinavia och att strejken har avslutats. Äntligen kan vi återuppta ordinarie verksamhet och flyga våra kunder på deras efterlängtade sommarsemestrar. Jag beklagar djupt att så många av våra passagerare har drabbats av den här strejken”, säger Anko van der Werff, vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Även från fackligt håll håll är man nöjd med att strejken har blåsts av.

"Piloterna har säkrat viktiga genombrott. 450 piloter som sagts upp under coronapandemin har garanterats återanställning och pilotföreningarnas kollektivavtal kommer att gälla även i de nya bolagen SAS Connect och SAS Link", skriver pilotföreningen SAS Pilot Group (SPG) i ett pressmeddelande.

Stora förluster

Enligt SAS har flygstoppet inneburit förluster på mellan 100–130 miljoner kronor per dag och påverkat uppemot 30 000 passagerare varje enskilt dygn.

Hur kommer det sig att strejken höll i sig så pass länge?

– Det har ju varit en väldigt svår och komplicerad förhandlingsprocess, men för SAS del har det här handlat om bolagets överlevnad. För oss var det livsnödvändigt att vi fick avtal som fungerade och gjorde att vi kan bli konkurrenskraftiga i framtiden och att avtalen möjliggör för oss att ta in externt kapital, det är helt avgörande för vår framtid, säger Karin Nyman.

Enligt bolaget kommer man nu att kunna gå vidare i processen för att säkra finansieringen av bolagets löpande verksamhet.

Att parterna nu träffat ett avtal välkomnas av Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen och Svenska Flygbranschen.

"Att parterna nu nått en överenskommelse är en bra sak, den innebär slutet för en konflikt som inte varit positiv för någon inblandad", säger han i ett pressmeddelande.

Oklart in det sista

Beskedet om avtalet kommer efter att SAS lämnat motstridiga besked under måndagskvällen. Vid 21-tiden uppgav bolagets ordförande Carsten Dilling att parterna kommit överens.

Detta tillbakavisades en kort stund senare av Karin Nyman, som sade att man inte enats om ett nytt avtal.

För SAS del var förhandlingarna en kamp mot klockan – bolagets förhandlingsledare Marianne Hernæs uppgav tidigt under måndagen att man skulle lägga ner om inte parterna kommit överens inom det närmaste dygnet.

Fakta: Därför strejkade SAS-piloterna

Fakta: Därför strejkade SAS-piloterna

Piloterna hos SAS hade sedan tidigare varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlade strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket anser att därmed SAS åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning inleddes i november förra året men parterna kunde inte nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen påbörjades den 13 juni men avbröts den 4 juli när SAS-piloterna gav beskedet om att de skulle gå ut i strejk med omedelbar verkan.

Artikeltaggar

EkonomiSASSverige

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.