Hoppa till huvudinnehållet

Olivia brinner för sitt volontärprojekt – vill engagera fler: "Krävs så lite"

Publicerad:
Olivia Abrahamsson vill göra skillnad, och drar därför igång ett volontärsprojekt i ämnet svenska på Gällkvistskolan i Skara.
Olivia Abrahamsson vill göra skillnad, och drar därför igång ett volontärsprojekt i ämnet svenska på Gällkvistskolan i Skara. Foto: Christer Clausson

25-åriga Olivia Abrahamsson brinner för projektet. Men hon kan inte genomföra det på egen hand.

Därför söker hon nu volontärer som kan hjälpa lågstadielever på Gällkvistskolan i Skara med bland annat läsförståelse.

– Det krävs så lite för att göra skillnad. Men vi behöver bli några stycken. Jag hoppas och tror att det finns de som vill haka på, det handlar om lägga 45 minuter i veckan på elever som behöver lite extra hjälp, säger hon.

När Olivia Abrahamsson för en dryg månad sedan presenterade sin idé om ett volontärsprojekt i svenskämnet för Gällkvistskolans rektor och lärare, blev reaktionen en blandning av chock och glädje.

– Jag berättade vad jag hade tänkt mig. De undrade varför jag ville göra det här helt gratis, samtidigt som de sa att de gärna tar emot all hjälp de kan få.

Utbildad bartender

Olivia växte upp i Götene. Efter avslutade gymnasiestudier på Katedralskolan fick hon jobb på sjukhuset i Lidköping. Viljan att lära sig språk tog henne till en bartenderutbildning i Barcelona, vilket i sin tur ledde till att hon var med om att öppna cocktailbarer i en mindre stad nära Avignon och i franska alperna. Tillbaka i Sverige jobbade hon på en bar i Smögen och på Restaurang Bakgårn i Lidköping.

2019 blev det mer språkstudier i form av internationella språkprogrammet (franska och kinesiska) på Göteborgs universitet.

Sedan ett år tillbaka jobbar hon på Systembolaget i Götene, och bor på Klostergatan i centrala Skara.

– Jag bodde i Skövde ett tag, men åkte hela tiden till Skara eftersom jag har min familj här. Så det var lika bra att flytta hit.

Vill göra skillnad

2019 utsattes Olivia för ett övergrepp, vilket i förlängningen födde idén om volontärsprojektet.

– När jag väl läkt mig själv kom jag till insikt om att det krävs så lite för att göra skillnad.

Hon har även påverkats av de kontakter hon haft med Volontärstorget i Skövde och Röda korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade.

– Dessutom har jag haft kontakt med en lärare på Rydskolan som genomfört ett liknande projekt. Den kontakten gav mig många tips.

Eftersom Olivias syster Amanda Abrahamsson är lärare på Gällkvistskolan, föll sig valet av skola naturligt.

– Nu har jag ett team med lärare på skolan som jag ska träffa i augusti.

Bara att mejla

Tanken är att det här ska bli ett pilotprojekt som startar i början av oktober, avslutas vid terminslutet och därefter utvärderas.

Målgruppen är ett 20-tal barn i årskurs två och tre, där volontärer exempelvis läser sagor, förklarar ord, låter barnen läsa högt eller skriva.

En gång i veckan, 45 minuter, samma tid varje vecka.

– Det är 45 minuter som kan göra stor skillnad.

Nu vill Olivia få fler att haka så att projektet kan genomföras; ”minst 18 år, ju fler äldre desto bättre”.

Intresserad?

Mejla då oliviavolontarskara@gmail.com.

– Det är bara att mejla mig om man har frågor.

Artikeltaggar

GällkvistskolanMänskligtSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.