Hoppa till huvudinnehållet

Västtrafik utvecklar trafiken på landsbygden: ”Hoppas fler upptäcker fördelarna”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
I december kommer alla biljetter i Västtrafiks sortiment att gälla även för närtrafiken.
I december kommer alla biljetter i Västtrafiks sortiment att gälla även för närtrafiken. Foto: Thomas Harrysson

Fler tider att resa och fler biljettalternativ. Västtrafik satsar på att utveckla närtrafiken på landsbygden.

Närtrafik är en kollektivtrafik där man kan beställa en resa från en valfri adress på landet där annan kollektivtrafik saknas eller inte körs så ofta. Därifrån kan man köpa en resa till valfri närtrafikhållplats i samma kommun.

Som det ser ut i dag så betalar man för en enkelresa. Om biljetten köps via Västtrafiks app så kostar den i dag 35 kronor för en enkelresa, biljetten gäller i 90 minuter och för byte till annat fordon.

Nu har Västtrafiks styrelse beslutat att även andra biljetter i Västtrafiks sortiment, såsom periodkort och flexikort, kommer att kunna användas i närtrafiken. Då ska man alltså inte behöva lösa en biljett för enkelresa.

Styrelsen har även beslutat att utöka tidsintervallen när en resa inom närtrafiken kan beställas. Till exempel kommer en resa att kunna bokas från klockan 09.00-10.00, i stället för som i dag från kl 09.30-10.30. I dag finns fem intervalltider där det går att boka, det utökas nu till sju intervalltider.

– Det här är ett viktigt beslut för att skapa bättre förutsättningar för de som bor på landsbygden. Genom att utveckla närtrafiken hoppas vi att fler ska upptäcka alla fördelar. Det är ett enkelt, prisvärt och hållbart sätt att resa, säger Peter Hermansson (M), styrelseordförande, Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Förändringen sker den 11 december i år.

Artikeltaggar

KollektivtrafikVård och omsorgVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.