Hoppa till huvudinnehållet

Social gemenskap på remiss ska bota ensamhet

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Maria Toll, seniorsamordnare, och Sofia Engström, folkhälsostrateg.
Maria Toll, seniorsamordnare, och Sofia Engström, folkhälsostrateg. Foto: Emma Hurtig

I höst gör Grästorps kommun ett krafttag för att hjälpa personer som lider av ofrivillig ensamhet.

Detta tack vare ett forskningsarbete som pågår på Högskolan i Skövde.

Ensamhet är en stor orsak till psykisk ohälsa bland äldre. Två av tre inom äldreomsorgen känner sig ensamma, enligt Socialstyrelsen. Icke självvald ensamhet kan på sikt bli lika skadligt för kroppen som rökning.

Just nu pågår ett forskningsprojekt på Högskolan i Skövde där man ska försöka ”bota” ofrivillig ensamhet, som ibland benämns som en folksjukdom.

Botemedlet kan vara social gemenskap på remiss.

Projektet har presenterats i olika kommuner, däribland Grästorp. Folkhälsostrategen Sofia Engström och seniorsamordnaren Maria Toll högg direkt på idén.

– Vi kände att det kunde passa bra in i Grästorp. Vi når många genom seniorcenter, men det finns också de vi inte når. Det här projektet är riktat mot dem, nu tar vi ett krafttag mot ofrivillig ensamhet, berättar de.

Social gemenskap på remiss innebär att legitimerad personal inom primärvården kan skicka en remiss till Grästorps seniorsamordnare när de upptäcker att en äldre patients ohälsa kan bero på ensamhet.

– I och med att det är en remiss innebär det att man som patient själv inte behöver ta tag i det. I stället är det jag som kontaktar personen och kan lotsa den vidare, säger Maria.

Bland annat kan personen få förslag på de sysslor som seniorcentret erbjuder.

– Men vi tipsar inte bara om kommunens aktiviteter, det finns mycket annat att göra som är socialt: engagera sig politisk, vara volontär, fysiska aktiviteter, studiecirklar, pensionärsföreningar ...

– Vi kommer inte att tvinga någon, men vi ger möjligheten att få hjälp, säger Maria.

Eventuellt kommer Grästorps kommun också att bli en av kommunerna som är med i Högskolan i Skövdes projekt. Även om så inte blir fallet kommer man att satsa.

– Vi ska hitta en Grästorpsmodell som passar här och har en samverkan med primärvården. Uppstarten kommer att ske under hösten. Vi ska kartlägga vad vi har för aktiviteter att erbjuda och ser jättemycket fram emot det här, säger Sofia Engström.

Artikeltaggar

Grästorps kommunGrästorps kommun (org)Högskolan i SkövdeMaria TollNyheterSofia Engström

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.