Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet: Tidigare vaccinationer inte aktuellt – trots ökad smittspridning

Publicerad:
Trots att vi vistas så mycket utomhus just nu, så ökar coronasmittan. I Västra Götaland dubblerades antalet fall förra veckan.
Trots att vi vistas så mycket utomhus just nu, så ökar coronasmittan. I Västra Götaland dubblerades antalet fall förra veckan. Foto: Helena Karlsson

Trots att smittspridningen ökar planerar inte Västra Götalandsregionen att tidigarelägga vaccinationer.

– Vi diskuterar mycket kring detta men i nuläget följer vi den nationella strategin, säger Leif Dotevall, smittskyddsläkare.

Rådet till allmänheten är att stanna hemma när man har symptom, till exempel vid förkylning, hosta och feber.

Över hela landet ökade smittspridningen ganska rejält förra veckan. I Västra Götaland dubblerades antalet fall från 242 till 458 bekräftade med PCR-test. Det är låga tal, men det har att göra med att den breda allmänheten inte testas längre.

Det går dock att se en tydlig tendens på ökning, också av själva smittspridningen, alltså hur många av de som testas som faktiskt är smittade. Förra veckan hade 18 procent av de provtagna covid-19.

I Skaraborg registrerades 69 nya fall förra veckan, det är inte en lika hög ökning som i regionen totalt, men ändå 43 procent fler än veckan före.

Flest fall i Skaraborg under vecka 26 hade Skövde följt av Falköping, Lidköping och Mariestad. Under vecka 25 hade fyra mindre kommuner inga bekräftade fall alls, men veckan efter har samtliga 15 kommuner i Skaraborg ett eller flera smittade bland de som testats.

Men mörkertalet är förstås stort eftersom så få testas.

Det som skiljer mot tidigare sjukdomsfall är att symptomen numera blir mildare, även om man kan drabbas av influensaliknande symptom. Sköra grupper kan också behöva sjukhusvård, till exempel med syrgasbehandling.

– Mycket tyder på att vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom och död. Men defter fem-sex månader sjunker antikropparna så pass mycket att man börjar få glipor i sitt immunförsvar, säger Leif Dotevall.

Påfyllnad

Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten ytterligare påfyllnadsdoser av vaccin mot covid-19. Det är nu ganska länge sedan till exempel personer på särskilt boende fick sin fjärde dos, vaccinationerna påbörjades i mitten av februari 2022. Det är snart fem månader sedan. Och för de under 65 år som fått en tredje dos omkring årsskiftet, är det ännu längre tidsintervall.

Men Västra Götalandsregionen har inga planer på att börja vaccinera i förväg, alltså innan Folkhälsomyndighetens rekommendationer träder i kraft.

– All vaccinationspolicy är nationell eftersom upphandling av vacciner och strategier om fördelning sker utifrån den nationella strategin. I nuläget är det den strategin som gäller, förklarar Leif Dotevall.

Stanna hemma om du är sjuk. Det är uppmaningen från smittskyddsläkare Leif Dotevall för att förhindra smittspridning.
Stanna hemma om du är sjuk. Det är uppmaningen från smittskyddsläkare Leif Dotevall för att förhindra smittspridning. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Rådet till folket från Leif Dotevall är att när man själv blir förkyld, får hosta och får feber ska man stanna hemma.

– Man ska inte träffa andra och man ska inte gå på kalas eller konserter.

Det är först när man varit feberfri i två dygn som man kan börjar röra sig bland folk igen. Smittan beräknas finnas kvar i kroppen i ungefär fem dygn.

Andra rådet är att vaccinera sig enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vaccinrekommendationer

Från och med den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten följande:

Vuxna 65 år och äldre samt personer i riskgrupp från 18 års ålder rekommenderas ytterligare en påfyllnadsdos (femte dos) inför kommande höst- och vintersäsong. Rekommendation gäller alla som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom.

Barn 12–17 år rekommenderas vaccination med två doser, det vill säga att nuvarande rekommendation kvarstår. Utöver det rekommenderas barn i särskilda grupper vaccination från 5 års ålder, också enligt nuvarande rekommendation.

Vuxna 18–64 år rekommenderas vaccination med tre doser, som enligt nuvarande rekommendation. Den som vill ta ytterligare en påfyllnadsdos, dos 4, inför kommande säsong kan göra det. Regionerna bör tillhandahålla vaccin för alla vuxna som vill ha en fjärde dos.

Bekräftade fall av covid-19
Kommunv 25v 26Totalt
Essunga151 140
Falköping385 921
Grästorp031 069
Gullspång02844
Götene142 489
Hjo021 660
Karlsborg011 175
Lidköping979 161
Mariestad674 852
Skara1153 680
Skövde101011 233
Tibro152 241
Tidaholm452 276
Töreboda111 733
Vara142 814
Totalt486952 288

Artikeltaggar

CoronavirusetSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.