Den ökade smittspridningen märks allt mer på Skaraborgs sjukhus.
Merparten av de patienter som visar positivt för covid-19 läggs nu in på grund av den orsaken. Tidigare i våras var sjukdomen oftast inte huvuddiagnosen. Däremot verkar det nya virusvarianten inte ge lika allvarlig sjukdom.
Under onsdagen bekräftades 14 patienter på Skaraborgs sjukhus smittade av covid-19, ytterligare två var misstänkt smittade.
– Merparten av dessa är sjuka i sin covid, förklarar Kenny Brandström, överläkare på infektionskliniken.
På infektionsavdelningen vårdas sex patienter för sin covid-19 just nu och övriga är utspridda på andra avdelningar, men hålls isolerade från övriga patienter och vårdas enligt särskilda förhållningsregler.
Däremot behöver ingen covidpatient intensivvård just nu.
Det är framförallt äldre och sköra personer som vårdas för covid-19.
– Vår upplevelse är att patienterna inte är lika sjuka som de har varit tidigare. Vi behöver inte använda IVA i samma utsträckning och patienterna behöver inte riktigt lika mycket syrgas. Vi har inte heller haft samma mängd dödsfall som tidigare, berättar Kenny Brandström.
Under en tid i våras var cirka hälften av patienterna med covid-19 helt utan symptom på sjukdomen.
– De kanske låg inne för en blindtarmsoperation och var positiva, men hade inga covidsymptom. Så är det inte nu, det är bara någon enstaka patient som inte har symptom, de övriga är lätt till måttligt sjuka.
Majoriteten vaccinerade
Majoriteten av de som kommer in är vaccinerade mot covid-19, men jämfört med tidigare är det väldigt ovanligt att en i övrigt frisk person får en så svår covid att det kräver sjukhusvård.
Däremot finns det fall med personer som inte har vaccinerats, och som insjuknat trots att de varit friska för övrigt.
Den nya mycket smittsamma virusvarianten BA.5 har visat sig tränga igenom vaccinationerna.
– Vaccination och även genomgången sjukdom under våren, verkar inte skydda så jättebra. De som var sjuka i januari, februari, mars och april, kan mycket väl bli sjuka igen under sommaren, säger Kenny Brandström.
Det som oroar mest på sjukhuset just nu är om det blir en spridning på särskilda boenden.
– Det finns en risk för det. De har sommarpersonal även där och hur duktiga sommarjobbare man ändå får tag på så är de inte riktigt lika vana att jobba vårdhygieniskt som erfaren omvårdnadspersonal, menar Kenny Brandström.
Om det skulle bli en femte, högre våg så är det svårt att klara det med den reducerade personalskara som finns under sommaren.
– Vi har de personella resurser vi har just nu, behöver vi öka personal så betyder det att bryta semestrar och det vill vi inte för folk måste ju få sin ledighet.
Förebyggande
Kenny Brandström förklarar att man istället jobbar så mycket man kan för att förebygga att spridning inte sker på sjukhuset. Det handlar bland annat om munskydd för all personal och besöksrestriktioner.
– Vi har också en väldigt vaken sjukhusledning där vi från infektion sitter med flera gånger i veckan. Men skulle det bli en stor anstormning av många covidpatienter så kommer det att skapa stora problem på sjukhuset.
Men i första hand kommer man att ytterligare tänja på vårdplatserna, alltså redan överbelagda avdelningar kommer överbeläggas ännu mer.
– Om man ser till vad som planerats för att ha en rimlig arbetsmiljö, så ligger vi över redan nu.
Att en ökning av covidpatienter kan ske snabbt, kan man till exempel bara titta tillbaka på januari 2022 då det bara på knappt 14 dagar ökade från 13 till 42 covidsjuka som blev inlagda på Skaraborgs sjukhus.
Slutsatsen som Kenny Brandström drar är att om antalet covidpatienter skulle fördubblas mot i dag, skulle det medföra stora problem och nuvarande bemanningen skulle inte räcka till.