Hoppa till huvudinnehållet

Lantbrukarna som gödslar lagom

Publicerad:
Här visas olika försöksrutor upp.
Här visas olika försöksrutor upp. Foto: Emma Hurtig

Jorden ska aldrig vara naken, det vill säga: plöj inte.

Det är ett av kriterierna för den lantbrukargrupp som regelbundet besöker varandra för att ge råd, inspireras och - förstås - dricka kaffe.

Det regnar, och det regnar mycket. Men det tiotal lantbrukare från trakten som sluter upp på gården Höjentorp i Ås är vana.

– Det regnar alltid när vi träffas, berättar de.

Bo Andersson är sammankallande för dessa sammankomster:

– Vi är tio, tolv företagare från olika gårdar som träffas ett par gånger om året, vi är en fältvandringsgrupp. Detta är ett erfarenhetsutbyte.

Gemensamt för gruppen är att de reducerar jordbearbetningen så mycket de kan. Det innebär att de till exempel undviker att plöja.

– Jorden ska aldrig vara naken, förklarar Bo.

Men att plöjningsförbud skulle vara ett kriterium för att få vara med på fältvandringarna är kanske att ta i. Det slipper ur ett par av deltagarna att de visst råkat plöja delar av sina marker.

Tema kväve

Genomgång av kväve. Ingemar Gruaveus från Yara berättar.
Genomgång av kväve. Ingemar Gruaveus från Yara berättar. Foto: Emma Hurtig

Denna gång är det alltså Höjentorp som är i centrum. Gården brukas av Lennart och Simon Samuelsson, som i år odlar vete, höstraps, havre, korn och ärtor på sina 250 hektar åkermark.

Bo Andersson mäter hur mycket kväve det finns i vetet.
Bo Andersson mäter hur mycket kväve det finns i vetet. Foto: Emma Hurtig

Temat för träffen är kväve, och Axima är på plats för att berätta om den i folkmun kallade N-sensorn. Med dagens teknik får lantbrukarna rejäl hjälp med att gödsla på rätt sätt, så kallad målanpassad kvävegiva. Enkelt förklarat känner sensorn av hur mycket kväve som olika delar av åkermarken behöver. En bra metod för att undvika övergödsling.

– Det här är ett bra steg i miljödebatten. Nu har också kvävepriserna gått upp i och med kriget i Ukraina, säger Bo.

En försöksruta. Den ljusare grödan har varit övertäckt och inte fått något kväve. Det mörkgröna har gödslats efter det behov marken har.
En försöksruta. Den ljusare grödan har varit övertäckt och inte fått något kväve. Det mörkgröna har gödslats efter det behov marken har. Foto: Emma Hurtig

Även Ingemar Gruaveus från Yara, ett företag som säljer växtnäring, är på plats och informerar.

När regnet inte faller riktigt lika tätt längre är det dags att ge sig ut i markerna för att kolla hur det ser ut med gödslandet. På Hushållningssällskapets försöksmark i Mulltorp - som får sig ett besök - hyr Yara mark. På den testas olika kväve/gödselkombinationer. Även ett otränat öga kan se att skillnaden mellan vissa kombinationer är markant.

Artikeltaggar

ÅsBosse AnderssonGrästorps kommunLantbrukMera

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.