Hoppa till huvudinnehållet

Matpriserna skenar – så har Fazer kvarn drabbats: ”Skörden sämre än normalt”

Publicerad:
Martin Pardell är chef för Fazer Kvarn Sverige.
Martin Pardell är chef för Fazer Kvarn Sverige. Foto: Pressfoto

På butikshyllorna har priserna på mat stigit sakta men säkert under en lång period.

Men hur är situationen för producenterna?

– Sämre skörd än normalt och världsläget gör att priserna går upp, säger Martin Pardell, chef för Fazer Kvarn Sverige.

Summorna för produkterna vi handlar har ökat. Råvarubrist, inflation och oroligheter i världen bidrar till att vi får betala mer än vad vi är vana vid.

För Fazer kvarn har prisökningarna varit en naturlig del av vardagen i snart ett år.

– Allt började med att förra årets skörd blev mindre bra, med upp till 20 procent bortfall sett till ett normalår. Därefter har andra saker inträffat som påverkat utöver det, där kriget i Ukraina är bidragande orsak, säger Martin Pardell.

Matpriserna rusar – steg rekordmycket i maj: ”Största ökningen någonsin”

Av allt spannmål som produceras runt om i världen, kommer stora delar av det från Ukraina och Ryssland. Från de två länderna publiceras så pass mycket vete, att Sveriges årsproduktion produceras där – på tre veckor.

– De länderna är så stora inom spannmålsproduktion och gödselproduktion, att vad som händer där påverkar resten av världen.

Svensk produktion fortsatt het

Hur har då försäljningen gått för Fazer? Med kvarnen i Lidköping, och med majoriteten av deras svenska spannmål från Varaslättens lagerhus, har företaget en lokal förankring som landat väl hos konsumenterna.

– Under pandemin tror jag många insåg hur viktigt det är med svensk produktion av livsmedel, och den trenden har fortsatt. Många vill stötta svensk livsmedelsproduktion och det bidrar även till en mer klimatsmart vardag att handla så lokalt som möjligt.

Fazer kvarn är en stor producent av svenska livsmedel.
Fazer kvarn är en stor producent av svenska livsmedel. Foto: Pressfoto

Och även om priserna gått upp, finns det fortfarande ett behov att köpa vissa varor, menar Martin Pardell.

– Våra priser följer kostnadsutvecklingen, men det är ju skillnad på utlägg i antal kronor på oxfilé och havregryn. Jag tror att prisökningen gör att konsumenter kan se över vilka varumärken man köper av med en förflyttning till ett billigare alternativ. Hur man än vänder och vrider på det så måste vi människor äta.

Vad tror du om hösten, får vi se en prissänkning?

– De lantbrukare jag talat med har aviserat om en bra start för årets skörd, vilket känns skönt ur alla synvinklar. Däremot så vet vi först efter skörden hur prisutvecklingen blir eftersom så många omvärldsfaktorer också påverkar, till exempel torkan i USA.

Artikeltaggar

EkonomiFazer kvarnLantbruk

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.