Hoppa till huvudinnehållet

Skjutning på bargata i Oslo utreds som terrorbrott – två personer dödades

Publicerad:
Polis och räddningspersonal på plats vid brottsplatsen.
Polis och räddningspersonal på plats vid brottsplatsen. Foto: Snorre Schønberg/NTB/TT

Polisen utreder skjutningen i Oslo som ett terrorbrott. Lördagens prideparad ställs nu in, rapporterar norska medier.

Två personer har dödats och ytterligare ett 20-tal personer skadades, varav flera allvarligt.

Strax efter klockan 01 på natten mot lördagen larmades polisen om skottlossning vid på en populär bargata i centrala Oslo. Fem minuter senare kunde en misstänkt gärningsman gripas.

Den gripne mannen är i 40-årsåldern, norsk medborgare och bosatt i Oslo. Han misstänks i nuläget för mord, mordförsök och terrorbrott efter att ha skjutit ihjäl två personer skadat ytterligare ett 20-tal.

Misstänkt terrorbrott

Anledningen till att mannen misstänks för terrorbrott är enligt polisen en samlad bedömning och att man har skäl att tro att han haft avsikt att sprida rädsla bland befolkningen.

Gärningsmannen är känd sedan tidigare av polisen, men inte för någon grövre brottslighet. Han är också känd av den norska säkerhetspolisen PST, men polisen vill inte uppge på vilket sätt.

Under veckan har pride-firandet pågått i Oslo och en av barerna där skjutningen ägde rum, London pub, är en välkänd gaybar. Polisen uppger att det finns skäl att misstänka att det rör sig om ett hatbrott, men säger också att flera tänkbara motiv utreds.

– Vi har inte fastställt någonting, säger Christian Hatlo vid Oslopolisen.

I nuläget misstänker man inte att det funnits andra gärningsmän på platsen, men utesluter inte att det kan finnas andra inblandade.

– Det är viktigt att klargöra om det finns eventuella medhjälpare eller andra som planerar något nytt, säger Christian Hatlo.

Två skjutvapen har beslagtagits. Personer som var på plats i närheten säger till VG att människor sprang från platsen i panik och enligt vittnesuppgifter ska ett stort antal skott ha avlossats.

Polisens insatsledare Tore Barstad vid en pressträff efter dådet.
Polisens insatsledare Tore Barstad vid en pressträff efter dådet. Foto: Javad M. Parsa/AP/TT

Minst 19 skadade

Förutom de två döda har tio personer fått allvarligare skador och elva lättare skador, enligt polisen. Under lördagen är en omfattande insats på plats i Oslo.

– Vi gör det vi kan för att skydda befolkningen i Oslo och har satt in alla tillgängliga resurser i dag, säger Tore Soldal vid Oslopolisen.

Utöver detta genomför man tekniska undersökningar, förhör vittnen och genomför husrannsakningar på flera adresser i Oslo.

En av adresserna som genomsöks är den misstänkte gärningsmannens bostad.

– Vi har tekniker där som gör undersökningar, säger Roger Hjertø vid Oslopolisen till NTB.

Polisen klassade till en början skjutningen som en så kallad plivo-händelse, vilket innebär pågående dödligt våld. Ett stort område runt brottsplatsen har spärrats av och ögonvittnen ombads kort efter händelsen att samlas på ett närliggande hotell.

Prideparad ställs in

Under veckan har det veckolånga pride-firandet pågått i Oslo, men den årliga prideparaden som var planerad på lördagen ställs in, rapporterar bland annat TV2 Nyheter.

– Vi är chockade och har fått besked att polisen beordrat att ställa in, säger Prides ansvariga Inger Kristin Haugsevje till kanalen.

Pride-arrangörens presschef Rohan Sandemo Fernando uppger för VG att organisationen har tillsatt krispersonal efter nattens händelse.

Poliser på plats vid brottsplatsen i Oslo efter det att två personer skjutits ihjäl.
Poliser på plats vid brottsplatsen i Oslo efter det att två personer skjutits ihjäl. Foto: Javad M. Parsa/NTB/TT

"Grymt" och "omskakande"

Norges statsminister Jonas Gahr Støre kallar i ett inlägg på Facebook dådet för "grymt" och "djupt omskakande".

"Mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Vi vet ännu inte vad som låg bakom den här förfärliga handlingen, men till alla hbtq-personer som nu är rädda och sörjer vill vi säga att vi står alla tillsammans med er i det här", skriver han.

Landets justitieminister Emilie Enger Mehl säger till VG att hon får löpande uppdateringar från polisen om dådet.

– Det här är en mycket allvarlig händelse som skakar om oss alla. Mina tankar går till de döda och skadade och alla som berörs. Norge är ett samhälle som bygger på att man känner tillit till varandra och där alla ska känna sig trygga när man är ute en lördagskväll, säger hon till VG.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.