Hoppa till huvudinnehållet

Polisen utreder allmänfarlig vårdslöshet efter branden i Skara

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Ett flerfamiljshus på Valhallagatan i Skara blev till stora delar eldhärjat vid söndagens brand.
Ett flerfamiljshus på Valhallagatan i Skara blev till stora delar eldhärjat vid söndagens brand. Foto: Johan Sjöström

Ett 60-tal personer blev bostadslösa efter söndagskvällen våldsamma brand på Valhallagatan i Skara. Nu meddelar polisen att händelsen inte längre utreds som mordbrand utan i stället allmänfarlig vårdslöshet.

Det var under söndagens kväll som räddningstjänst, polis och ambulans larmades om en lägenhetsbrand på Valhallgatan i Skara. När styrkorna kom fram till platsen hade branden spridit sig till taket och ett 60-tal personer fick evakueras från flerfamiljshuset.

I samband med händelsen fördes tre personer till sjukhus. Ingen av dem ska ha fått några livshotande skador.

För att kunna undersöka brottsplatsen och finna svar på brandorsaken inledde polisen en förundersökning om mordbrand.

– I nuläget kan vi inte fastställa någon brandorsak och då är det rutin att vi inleder en förundersökning, sa Johan Rexhag, lokalpolisområdeschef för västra Skaraborg, till NLT på måndagen.

TV: Polisen ser inga samband mellan bränder: ”Ingenting pekar på det”

Omrubricerat

Redan på måndagsförmiddagen kunde ett par av polisens kriminaltekniker ses vid det brandhärjade huset, bland annat för att dokumentera med foto.

– Som det ser ut är större delen av vinden på fastigheten svårt brandskadad, sen får vi ta reda på mer om var branden har startat och skälen till det, sa Johan Rexhag.

Nu meddelar Skaras kommunpolis Elisabeth Oliv att ärendet omrubricerats – från mordbrand till allmänfarlig vårdslöshet. Det var P4 Skaraborg först med att rapportera.

”Brottet allmänfarlig vårdslöshet betyder att branden inte bedöms vara anlagd med flit, utan att någon gjort någonting oaktsamt och på det viset orsakat en brand”, skriver polisen i västra Skaraborg på sin Facebooksida.

Utredningen är fortfarande i sin linda och det är ännu oklart om det finns någon formell misstanke riktad mot någon person.

”Vi vill även informera om att vi på många olika sätt arbetar för att trygga Skara, både uniformerat och civilt samt under dygnets olika timmar. Vår sambandscentral som prioriterar radiobilarna på jobb, vet också om lägesbilden som råder i kommunen just nu och skulle du på din kvällspromenad se något som du misstänker kan ha med bränderna att göra – ring 112”, fortsätter polisens meddelande på Facebook.

Brandskyddsarbete infördes för 1,5 år sedan: ”Så många öden som drabbas”Efter branden – så får drabbade hjälp av försäkringsbolaget: ”Kommer ta tid”

Artikeltaggar

Allmänfarlig vårdslöshetNyheterSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.