Hotspotten ger möjlighet till världsnyheter

Publicerad:
Yvonne Tosthage och hennes kollegor på biblioteket kan hjälpa den som är nyfiken på Pressreader. Foto: Emma Hurtig

Bamse, Göteborg direkt, TTELA, Los Angeles Times och Svenska dagbladet är några av de tidningar som går att läsa på biblioteket gratis.

Och hemma.

Och i mobilen.

Allt tack en av bibliotekets e-tjänster, Pressreader.

Sedan några år tillbaka erbjuder Grästorps bibliotek en e-tjänst där allmänheten kan ta del av runt 7 000 tidningar och tidskrifter på en mängd olika språk. Tjänsten heter Pressreader.

Bibliotekarien Yvonne Tosthage berättar mer:

– Det finns två sätt att nå tjänsten. Det ena är att ladda ner appen Pressreader till sin mobiltelefon eller surfplatta. När man hämtat den måste man befinna sig i eller utanför kulturhuset var tredje dag.

Grästorps kulturhus är nämligen en så kallad ”hotspot”. Anledningen till att man måste komma tillbaka till byggnaden var tredje dag är för att inloggningen till Pressreader bara hänger kvar i just tre dagar, sedan måste den förnyas på ”hotspotten”.

– Det andra sättet att komma åt är genom att logga in genom bibliotekets hemsida på datorn eller mobiltelefonen med sitt lånekort och pinkod. Men det är en lite slingrigare väg in, appen på mobiltelefonen eller surfplattan är enklare.

Smidigt och lätt kan man läsa runt 7 000 olika tidningar i sin mobiltelefon.
Smidigt och lätt kan man läsa runt 7 000 olika tidningar i sin mobiltelefon. Foto: Emma Hurtig

När man väl kommit in finns alltså en uppsjö av nyhetstidningar och tidskrifter att välja på, på 60 olika språk. Den med specialintressen kan smidigt hitta sina favoritskrifter genom att göra olika val, och det går att hitta gamla nummer av tidningen man önskar läsa också.

Även ortens ukrainska invånare kan ha stor nytta av detta.

– Jag har kollat upp och det finns ungefär fem dagstidningar och 30 tidskrifter på ukrainska att välja på, säger Yvonne Tosthage.

Råkade ut för cyberattack

Pressreader grundades 1999 i Kanada av Alexander Kroogman, då under namnet Newspaperdirect.

Det startade som en tjänst för att trycka fysiska kopior av tidningar, som riktades till resenärer som ville läsa sin hemtidning medan de bodde hotell utomlands.

2003 lanserades tjänsten som en digital produkt, och tio år senare ändrades namnet till nuvarande Pressreader.

3 mars 2022 råkade Pressreader ut för en cyberattack vilket ledde till att tillgången till 7 000 publikationer stoppades. Attacken kom bara dagarna efter att Pressreader hade tagit bort flera ryska tidningar från sin katalog. Tre dagar senare började företaget återställa sina tjänster.

Från maj 2019 besöker ungefär tolv miljoner aktiva användare Pressreader varje månad.

Artikeltaggar

GrästorpGrästorps bibliotekGrästorps kommunGrästorps kulturhusLitteraturMeraSvenska DagbladetYvonne Tosthage

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare