Hoppa till huvudinnehållet

Drunkning bakom Amela Kalac död – inget brott misstänks: ”Ett tragiskt fall”

Publicerad:
Den fullständiga obduktionsrapporten om Amela Kalac  är överlämnad till polisen och det finns inga misstankar om att brott begåtts i samband med 24-åringens död.
Den fullständiga obduktionsrapporten om Amela Kalac är överlämnad till polisen och det finns inga misstankar om att brott begåtts i samband med 24-åringens död. Foto: Sören Turesson

Nu har polisens utredare tagit del av den fullständiga rapporten efter Amela Kalacs obduktion.

Dödsorsaken talar för drunkning och inget tyder på att någon annan varit involverad i 24-åringens död.

– Vi kan förvänta oss att åklagaren på lite sikt skriver av utredningen, säger polisen Niklas Lindström, utredare på enheten för grova brott i Skaraborg.

Grästorpskvinnan Amela Kalac, 24, försvann natten till den 14 februari i år och hittades den 5 mars död i Nossan i Forshall efter veckor av omfattande sökinsatser av polis och allmänhet.

Amela Kalac försvann den 14 februari – läs alla artiklar om försvinnandet

En Uddevallabo i 40-årsåldern, som var vän till familjen och hade en personlig samt en arbetsrelaterad relation med den 24-åriga kvinnan, var sannolikt var den sista personen som såg henne i livet. Han greps dagen efter försvinnandet, misstänkt för att ha rövat bort henne och satt häktad i närmare en månad. Men i samband med att den preliminära obduktionsrapporten presenterats för polisen sjönk misstanken om att ett brott begåtts i samband med Amelas död avsevärt. Strax efter släpptes den misstänkta mannen på fri fot och avskrevs helt från utredningen.

Drunkning

Nu har polisens utredare tagit del av den fullständiga rapporten.

– Dödsorsaken talar för drunkning och vi har inte hittat något som tyder på att döden har orsakats av någon annan person, säger polisen Niklas Lindström som inte nog kan understryka att den man som tidigare varit misstänkt är helt oskyldig.

Kortfattat så har utredarna inte kunnat beslå honom med en enda lögn. De har bland annat kartlagt mannens rörelsemönster, hans mobiltrafik och han har även fastnat på övervakningskameror.

– Han kan avföras på den grunden att han inte haft tid och möjlighet oavsett vad hon utsatts för, mer än att han har släppt av henne där. Sedan att hon inte har några skador och dödsorsaken talar drunkning, så finns det ingen anledning att tro att hon ens varit utsatt för ett brott, säger han.

Läggs ner

Svaren som obduktionen gav är helt i linje på vad utredningen tidigare har visat på. Det leder också till att förundersökningen sannolikt kommer att läggas ned.

– Vi kan förvänta oss att åklagaren på lite sikt skriver av utredningen, men det formella beslutet är inte taget än.

Men gåtan om hur och varför Amela Kalac hamnade i vattnet kommer man troligen aldrig få någon klarhet i.

– Nej, det kommer man nog inte, säger Niklas Lindström och fortsätter:

– Jag tror bara att man kan konstatera att det är ett tragiskt fall där det sannolikt rör sig om en olycka.

Artikeltaggar

Brott & blåljusForshallGrästorpNiklas LindströmNossanSkaraborg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.