Hoppa till huvudinnehållet

Nya reningsverket kan kosta över miljarden: ”Var beredd på ännu högre summa”

Publicerad:
En ny kostnadskalkyl pekar på att bygget av ett nytt reningsverk skulle kosta 1,1 miljarder kronor.
En ny kostnadskalkyl pekar på att bygget av ett nytt reningsverk skulle kosta 1,1 miljarder kronor.

Lidköpings nya reningsverk kan enligt en ny kalkyl kosta 1,1 miljarder kronor.

Nästan dubbelt så mycket som det var tänkt från början.

– Jag var beredd på en ännu högre summa, säger Kent Folkesson (C), ordförande i teknisk servicenämnd.

I november 2016 antog teknisk servicenämnd förslaget om ett nytt reningsverk till en beräknad kostnad av 575 miljoner kronor.

Projektet stötte på patrull när Mark- och miljödomstolen i juni 2020 sade nej till Lidköpings ansökan om att få släppa ut renat vatten i Lidan. Ärendet gick vidare till Mark- och miljööverdomstolen (sista instans), som 2022 dömde till Lidköpings kommuns fördel.

Kostnadsökning

2020 hade konjunkturen orsakat en kostnadsökning och det nya reningsverket i utkanten av Kartåsen beräknades då kosta omkring 850 miljoner kronor.

På torsdagen fanns reningsverket, även kallat Ängens arv, med som ett informationsärende på teknisk servicenämnds sammanträde och då presenterade dess ordförande Kent Folkesson (C) en ny kostnadskalkyl.

Kent Folkesson (C) är ordförande i teknisk servicenämnd.
Kent Folkesson (C) är ordförande i teknisk servicenämnd. Foto: Thomas Kühnel

Den lyder på 1,1 miljarder kronor - alltså nästan dubbelt så mycket som det var tänkt från början.

– 575 miljoner kronor var en grov beräkning. 850 miljoner var en mer exakt siffra och nu har vi haft två separata konsulter som kommit fram till att 1,1 miljarder är en realistisk summa, plus/minus 15 procent, säger Kent Folkesson.

Svindlande summa

Reningsverket skulle i realiteten alltså kunna kosta över 1,25 miljarder.

– En summa att ha respekt för, säger Kent Folkesson, som berättar att konjunkturen än en gång ligger bakom ökningen.

– Kostnaderna för materialet - stål, rostfritt och betong - har ökat med mer än 20 procent på två år, säger han.

Trots den svindlande summan anser Kent Folkesson att Lidköpings kommun bör fortsätta planera för ett nytt reningsverk.

– Att låta reningsverket vara kvar på nuvarande plats låter sig inte göras. Utrymmet är inte tillräckligt stort, kapaciteten räcker inte när Lidköping växer och vi måste ta hänsyn till översvämningsrisken, säger Kent.

– Kommunfullmäktige har beslutat att ett nytt reningsverk ska byggas och teknisk service har i uppdrag att bygga. Det måste till, inte minst för miljöns skull, tillägger han.

Höjd VA-taxa

För invånarna i Lidköping skulle den gigantiska investeringen märkas i plånboken. VA-taxan skulle enligt beräkningar höjas med omkring 500 kronor om året under en tioårsperiod för en normalvilla.

– Ett nytt reningsverk måste till, men vi behöver också se på det ur ett medborgarperspektiv, säger Kent Folkesson, som också ser ett par fördelar som inte tagits med i kalkylen.

– Det kan finnas bidrag från EU och staten att hämta. Om sedan grannkommunerna är intresserade av att köpa in sig kan kostnaderna reduceras, säger han.

När har Lidköping ett nytt reningsverk, tror du?

– I bästa fall kan spaden sättas i jorden i slutet av nästa år. Sedan väntar 3 till 4 års byggtid. Om allt går jäkligt fort kan det står klart någon gång 2028.

Artikeltaggar

LidköpingPolitik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.