Hoppa till huvudinnehållet

BILDEXTRA: Snacka om smakstart för matmarknaden: ”Vill äta allt”

Publicerad:
Det är färgglatt på Torgbron när marknaden öppnar upp för internationell matkultur.
Det är färgglatt på Torgbron när marknaden öppnar upp för internationell matkultur. Foto: Thomas Kühnel

Har du någon gång smakat en äkta polsk pirog, spansk paella eller mat från det transsylvanska köket? Nu finns chansen.

På Torgbron i Lidköping finns något för alla när International Food Festival är tillbaka i stan.

Utmed hela Torgbron vajar flaggor från världens alla hörn. Det doftar mat och musik strömmar ut från tälten. Det är fjärde gången som International Food Festival kommer till Lidköping. Den första sedan pandemin. Till och med söndag kan man njuta av mat, delikatesser och annat gott på matmarknaden.

På torsdagsförmiddagen var det många som kommit för att smaka när marknaden drog igång. En del nöjer sig med en take away-maträtt medan andra tar sin tid för att testa flera.

Några som valde det senare är kompisgänget Simon, Herman, Ludvig och Neo. De smakade såväl nachotallrik och mexikansk kycklingwrap som crêpes och den afrikanska, något starka, rätten ”mafe”.

Paella, baklava eller wok?

Det är minst sagt gott om valmöjligheter. Här finns tysk currywurst, thailändska nudelwokar, ungersk langos och spansk paella. Nytt för i år är bland annat det transylvanska tältet där man kan köpa så kallade ”tornado potatoes”. Är man sugen på något sött finns brittisk fudge, franska macarons eller turkisk baklava. Att hinna smaka allt är förstås inte det lättaste.

– Herregud, jag vill äta allt. Det är synd att de inte har smakportioner, säger Monica Walther och skrattar.

Monica Wahlter och Fredrik Hedberg köper salami av Gary.
Monica Wahlter och Fredrik Hedberg köper salami av Gary. Foto: Thomas Kühnel

Trots det är hon mycket glad över att marknaden slagit upp dörrarna.

– Det är så kul att det händer sådant här, säger Monica Walther.

”Folk har det som tradition”

På Torgbron syns gammal som ung strosa runt bland matstånden. Festivalen sammanfaller med skolavslutningsveckan, vilket det har gjort även tidigare år.

– Folk har det som tradition att komma hit på kvällen efter skolavslutningen, säger Carolina Hellström, destinationsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle.

Arrangören Francois-Xavier Mauraisin på plats i det italienska ost-tältet.
Arrangören Francois-Xavier Mauraisin på plats i det italienska ost-tältet. Foto: Thomas Kühnel

Arrangören bakom International Food Festival, Francois-Xavier Mauraisin, är van vid sådana här evenemang. Efter att ha varit i branschen i över 25 år är det många som vet vem han är.

– Det är populärt att vara med på matfestivalen men alla får inte det, berättar Carolina Hellström då Francois-Xavier Mauraisin har höga krav på de som deltar.

Att planera ett sådant här evenemang kräver förstås mycket tid. En av de ansvariga, Robert Norrhede, berättar att frityroljan var något som man behövde ta hänsyn till. Eftersom bron inte är helt platt kunde varm olja rinna ur kärlen. Detta löstes genom att placera tälten som använde fritös där det var plant.

Äkta paret Meow och Sandór Lászlo träffades på matfestival 2012.
Äkta paret Meow och Sandór Lászlo träffades på matfestival 2012. Foto: Thomas Kühnel

Mat för människor samman

Flera av deltagarna som säljer sin mat på festivalen har gjort det i flera år. Meow och Sandór Lászlo är två av dem. Meow Lászlo och hennes syster, som båda egentligen bor i närheten av Bangkok, lagar thailändsk mat. Sandór Lászlo från Budapest lagar langos. 2012 träffades de i Stockholm på en matfestival och är nu ett par. Makarna gifte sig i Thailand 2016.

Mat lockar och engagerar – det kan till och med väcka kärlek. Alla gillar att äta olika saker men på Torgbron finns något för alla smaker.

  • Moa Wallin, Maria Svensk och Maria Danielsson tog lunchrast från Thunbolaget för att ta en promenad ned till Torgbron och matmarknaden.
    Moa Wallin, Maria Svensk och Maria Danielsson tog lunchrast från Thunbolaget för att ta en promenad ned till Torgbron och matmarknaden. Foto: Thomas Kühnel
  • Närmast torget hittar man engelsk fudge i mängder av smaker.
    Närmast torget hittar man engelsk fudge i mängder av smaker. Foto: Thomas Kühnel
  • Simon Törnqvist och Markus Zetterberg med tallrikarna i högsta hugg.
    Simon Törnqvist och Markus Zetterberg med tallrikarna i högsta hugg. Foto: Thomas Kühnel
  • Kompisarna Julia, Emilia, Ebba, Alice och Freja smakade både sött och salt.
    Kompisarna Julia, Emilia, Ebba, Alice och Freja smakade både sött och salt. Foto: Thomas Kühnel
  • Robert, som åkt från Skara, provade både langos och paella.
    Robert, som åkt från Skara, provade både langos och paella. Foto: Thomas Kühnel
  • Jens, Rasmus, Anders, Andy och Helena testade spansk paella till lunch.
    Jens, Rasmus, Anders, Andy och Helena testade spansk paella till lunch. Foto: Thomas Kühnel
  • Många valde att sätta sig på solbryggorna för att njuta av sin mat.
    Många valde att sätta sig på solbryggorna för att njuta av sin mat. Foto: Thomas Kühnel
  • Det var riktigt varmt under torsdagen när invigningen hölls.
    Det var riktigt varmt under torsdagen när invigningen hölls. Foto: Thomas Kühnel
  • Här serveras ungersk langos med räkor och stenbitsrom.
    Här serveras ungersk langos med räkor och stenbitsrom. Foto: Thomas Kühnel
  • Camilla stod för det svenska inslaget på matmarknaden med sina havtornsprodukter.
    Camilla stod för det svenska inslaget på matmarknaden med sina havtornsprodukter. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Carolina HellströmFritid och livsstilInternational food marketLidköpingLidköping

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.