Har du någon gång smakat en äkta polsk pirog, spansk paella eller mat från det transsylvanska köket? Nu finns chansen.
På Torgbron i Lidköping finns något för alla när International Food Festival är tillbaka i stan.
Utmed hela Torgbron vajar flaggor från världens alla hörn. Det doftar mat och musik strömmar ut från tälten. Det är fjärde gången som International Food Festival kommer till Lidköping. Den första sedan pandemin. Till och med söndag kan man njuta av mat, delikatesser och annat gott på matmarknaden.
På torsdagsförmiddagen var det många som kommit för att smaka när marknaden drog igång. En del nöjer sig med en take away-maträtt medan andra tar sin tid för att testa flera.
Några som valde det senare är kompisgänget Simon, Herman, Ludvig och Neo. De smakade såväl nachotallrik och mexikansk kycklingwrap som crêpes och den afrikanska, något starka, rätten ”mafe”.
Paella, baklava eller wok?
Det är minst sagt gott om valmöjligheter. Här finns tysk currywurst, thailändska nudelwokar, ungersk langos och spansk paella. Nytt för i år är bland annat det transylvanska tältet där man kan köpa så kallade ”tornado potatoes”. Är man sugen på något sött finns brittisk fudge, franska macarons eller turkisk baklava. Att hinna smaka allt är förstås inte det lättaste.
– Herregud, jag vill äta allt. Det är synd att de inte har smakportioner, säger Monica Walther och skrattar.
Trots det är hon mycket glad över att marknaden slagit upp dörrarna.
– Det är så kul att det händer sådant här, säger Monica Walther.
”Folk har det som tradition”
På Torgbron syns gammal som ung strosa runt bland matstånden. Festivalen sammanfaller med skolavslutningsveckan, vilket det har gjort även tidigare år.
– Folk har det som tradition att komma hit på kvällen efter skolavslutningen, säger Carolina Hellström, destinationsutvecklare på Destination Läckö-Kinnekulle.
Arrangören bakom International Food Festival, Francois-Xavier Mauraisin, är van vid sådana här evenemang. Efter att ha varit i branschen i över 25 år är det många som vet vem han är.
– Det är populärt att vara med på matfestivalen men alla får inte det, berättar Carolina Hellström då Francois-Xavier Mauraisin har höga krav på de som deltar.
Att planera ett sådant här evenemang kräver förstås mycket tid. En av de ansvariga, Robert Norrhede, berättar att frityroljan var något som man behövde ta hänsyn till. Eftersom bron inte är helt platt kunde varm olja rinna ur kärlen. Detta löstes genom att placera tälten som använde fritös där det var plant.
Mat för människor samman
Flera av deltagarna som säljer sin mat på festivalen har gjort det i flera år. Meow och Sandór Lászlo är två av dem. Meow Lászlo och hennes syster, som båda egentligen bor i närheten av Bangkok, lagar thailändsk mat. Sandór Lászlo från Budapest lagar langos. 2012 träffades de i Stockholm på en matfestival och är nu ett par. Makarna gifte sig i Thailand 2016.
Mat lockar och engagerar – det kan till och med väcka kärlek. Alla gillar att äta olika saker men på Torgbron finns något för alla smaker.