Hoppa till huvudinnehållet

Trafikmiljön vid skolor ses över – ska bli säkrare: ”Vill se fler alternativ”

Publicerad:
Ylva Pettersson (M) och karta över Gällkvistskolans förslag.
Ylva Pettersson (M) och karta över Gällkvistskolans förslag. Foto: Elin Andersson/Skara kommun

Det kan komma att bli bättre trafikförhållanden vid flera av Skara kommuns skolor.

Tanken är att Gällkvistskolan, Varnhemsskolan och Valleskolan ska förbättras redan i höst.

Men nu vill politikerna se fler förslag innan de bestämmer sig.

Trafiken vid skolor och förskolor är en ständigt pågående diskussion och en handfull skolor har varit uppe på förslag när Skara kommun ser över trafiksituationen på dessa platser.

I ett förslag till kommunstyrelsen hade Service och teknik presenterat lösningar vid Gällkvistskolan, Varnhemsskolan och Valleskolan. Med relativt små ekonomiska medel tror man sig kunna skapa en säkrare trafikmiljö för barn, personal, föräldrar och andra som rör sig på respektive plats. Dessa trafiksäkerhetsåtgärder ska rymmas inom årets budget, och uppgår tillsammans till 70 000 kronor.

Trafiken vid Gällkvistskolan i Skara har setts över.
Trafiken vid Gällkvistskolan i Skara har setts över. Foto: Skara kommun
Trafiken vid Gällkvistskolan i Skara kommer delvis att få nya sträckor att köra.
Trafiken vid Gällkvistskolan i Skara kommer delvis att få nya sträckor att köra. Foto: Skara kommun

Ett förslag var att vid Gällkvistskolan flytta hållplatsen för skolbussen till Riddaregatan vid korsning Dustaregatan, och att sätta upp rörräcken utmed trottoaren för att förhindra att skolbarnen springer ut framför eller mellan bussarna.

Parkeringsförbud

Skolskjutsen skulle också få en ny färdväg vilket leder till att det på Stenåsgatans norra sida blir förbjudet att parkera mellan korsningarna Riddaregatan och Härlundagatan. Tidigare hållplats med infart från Härlundagatan öppnas upp för lämning och hämtning av barn, samt att gatan blir enkelriktad. Dessa åtgärder skulle tillsammans kosta cirka 35 000 kronor.

På Valleskolan och Varnhemsskolan föreslogs fordonsspärrar, vägmärke och tilläggstavla för 15 000 kronor respektive 20 000 kronor.

Nytt försök

Men när detta nådde kommunstyrelsen under onsdagen tog det tillfälligt stopp i ärendet.

– Det blev återremiss på det ärendet. Vi vill se fler alternativ på lösningar vid några av skolorna, så det blev en enig återremiss med lite frågor från oss till Service och teknik, berättar kommunstyrelsens ordförande Ylva Pettersson (M).

Det betyder att ärendet kommer tillbaka senare, och förhoppningsvis vinner gillande då istället.

Artikeltaggar

GällkvistskolanNyheterSkara kommunVarnhemsskolan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.