Hoppa till huvudinnehållet

Beredskapslagret för sjukvården utökas rejält – arbetet skyndas på

Publicerad:
Nu ska Västra Götalandsregionen snabba på och bygga upp ett betydligt större lager av förbrukningsmateriel som är kritiskt för sjukvården.
Nu ska Västra Götalandsregionen snabba på och bygga upp ett betydligt större lager av förbrukningsmateriel som är kritiskt för sjukvården. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Säkerhetslagring av förbrukningsmateriel som är kritiskt för sjukvården, kommer att utökas från två veckor till tre månader.

På grund av omvärldsläget med kriget i Ukraina och följdeffekter av coronapandemin, beslutade regionstyrelsen att skynda på arbetet.

Riksdagen har beslutat att åter bygga upp det civila försvaret och att förstärka samhällets beredskap inför kris och krig. Samhället ska ha beredskap och uthållighet att klara svåra samhällsstörningar under minst 3-6 månader.

Under 2020 inledde Västra Götalandsregionen ett långsiktigt arbete för att återuppbygga organisationens säkerhets- och beredskapslagring. På grund av omvärldsläget, med bland annat kriget i Ukraina, och följdeffekter av coronapandemin kommer regionen att accelerera vissa delar av det arbetet. Åtgärder för att säkra förbrukningsmateriel för sjukvård som inte kan anstå, är ett sådant område.

Regionens samlade bedömning är att materielförsörjningen i nuläget är god, men att situationen snabbt kan förändras och att utvecklingen är svårbedömd. Därför kommer regionen att öka sin kapacitet att lagra förbrukningsmateriel som är kritiskt för sjukvården, från dagens genomsnittliga lagerhållning på två veckor, till tre månader.

Det innebär betydligt mer gods jämfört med i dag. Därför behöver nya fastighetsavtal tecknas och lagerlokaler, utrustning och personal behöver öka. Sjukvårdsprodukterna ska löpande kunna omsättas i ordinarie förbrukning.

Kostnaden för utökningen beräknas till åtta miljoner kronor per år. Det ska i år finansieras med statliga medel för civilt försvar.

Artikeltaggar

KrisberedskapRegionstyrelsenVård och omsorgVästra Götalands län

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.