Hoppa till huvudinnehållet

Chockade och glada pristagare överraskades: ”Jag blev grundlurad”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Foto: Emma Hurtig

Det är inte alla som uppvaktas med en blomsterbukett framräckt av kommunalråd Kent Larsson.

Men under onsdagseftermiddagen fick tre grästorpare besök av honom, och det glädjande beskedet att de just korats till pristagare.

Det blev nitlott när Grästorps kommun representerad av kommunalråd Kent Larsson (M) knackade på dörren till Håkan Torpenbergs villa.

Ett samtal från Grästorpsredaktionen senare styrde bilen vidare till ungdomsverksamheten 0514. Där satt en intet ont anande Håkan vid mixerbordet och väntade på att få svara på NLT:s dagens fråga. Trodde han.

Håkan Torpenberg, Grästorps kulturpristagare 2022.
Håkan Torpenberg, Grästorps kulturpristagare 2022. Foto: Emma Hurtig

Det visade sig att kommunalrådet med NLT i hasorna hade något bättre att fråga:

– Hur känns det att få årets kulturpris?

Håkan kan nämligen efter onsdagsöverraskningen titulera sig Grästorps kulturpristagare 2022.

– Jag blev grundlurad! Det känns jäkligt överrumplande, och fantastiskt kul. Tack snälla.

Att Håkan är välförtjänt av priset råder ingen tvekan om. I nomineringen står: ”Han har väl försett Grästorp med musik i åtminstone tre decennier, om inte mer. Han jobbar i det dolda och ställer alltid upp. Han fixar nationellt kända artister till ljusfestivalen och ser till att kulturen flödar i byn.”

Chockad hockeymamma

Tre priser ska delas ut, och två återstår när Håkan fått sin blombukett. Färden styr vidare till ishallen och inväntan på ungdomsledarpristagaren som är en uppskattad GIK-profil.

Hon heter Anna Broberg och blir minst lika förvånad som kulturpristagaren.

– Herre Gud! Tack! Jag är chockad!

Anna Broberg, stolt ungdomsledarpristagare.
Anna Broberg, stolt ungdomsledarpristagare. Foto: Emma Hurtig

Valet av Anna var enkelt. Hon är en hockeymamma ut i fingerspetsarna och har samma fingrar med i många av de aktiviteter som arrangeras i Grästorp

”Anna finns alltid närvarande när det gäller planering och praktiska saker, så som att planera cuper, årsfest, ljusfestival, lagledare (U16) och hockeymamma ...” lyder delar av motiveringen.

Rätt från slätt ett viktigt projekt

Sista stoppet blir i Bragnum i Flo. Där bor pristagaren till det sprillans nya hållbarhetspriset; Sofie Skalstad.

Motiveringen för hållbarhetspriset lyder: ”Sofie Skalstad, anställd av Grästorps kommun, driver projektet Rätt från slätt och har ett enastående engagemang i projektet. Projektet är mycket viktigt, speciellt nu i de här kristiderna när man ser hur sårbart det är att tvingas importera varor från andra länder. Att kunna odla och förädla och förtära spannmål och andra livsmedel där man bor blir viktigare och viktigare, och det är ju just det som hennes projekt handlar om.”

Sofie Skalstad, projektledare för Rätt från slätt, fick årets - och historiens första - hållbarhetspris.
Sofie Skalstad, projektledare för Rätt från slätt, fick årets - och historiens första - hållbarhetspris. Foto: Emma Hurtig

– Det är roligt att det finns ett hållbarhetspris i Grästorp nu, och det är kul att projektet uppmärksammas så här. Men jag måste också säga att det är många fler än jag som arbetar med detta, säger Sofie Skalstad.

Under nationaldagsfirandet på måndag kommer de tre pristagarna att uppmärksammas ytterligare.

Tre olika priser

Ungdomsledarpriset delas ut till en person eller fördelat på flera personer. Priset ska uppmuntra förtjänstfullt ideellt arbete som ungdomsledare i föreningslivet i Grästorps kommun.

Kulturpriset delas ut till en eller flera personer och uppmuntrar förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden. Priset ges till personer som bor i eller är uppväxta i Grästorps kommun.

Hållbarhetspriset har instiftats i år och planeras att delas ut årligen för att stimulera enskilda, organisationer eller företag till ett ökat engagemang för att främja en hållbar utveckling i Grästorps kommun.

Förutom diplom och blombukett får pristagarna också 5 000 kronor var.

Artikeltaggar

FloGrästorpGrästorps IKGrästorps kommunGrästorps kommun (org)Håkan TorpenbergKent LarssonMeraNyheterSofie Skalstad

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.