Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Västtrafik köper nya spårvagnar för 800 miljoner

Publicerad:
Göteborg behöver fler och längre spårvagnar för att möta det ökade resbehovet.
Göteborg behöver fler och längre spårvagnar för att möta det ökade resbehovet. Foto: Adam Ihse/TT

Ungefär 840 miljoner kronor kostar de 20 nya extra långa spårvagnar som Västtrafik nu ska köpa in. Regionfullmäktige har gett klartecken till affären.

Behovet av kollektivtrafik i Göteborg kommer att öka med upp till 75 procent fram till år 2035 enligt kommunernas utbyggnadsplaner. Därför planeras flera spårutbyggnader i staden och det kräver en hög kapacitet för att öka det ökade behovet av resor. För att möjliggöra detta krävs en längre spårvagnstyp och fler spårvagnar.

Regionfullmäktige beslutade i onsdags att ge Västtrafik i uppdrag att köpa in 20 stycken 45 meter långa spårvagnar till en kostnad av totalt 80 miljoner euro, alltså ungefär 840 miljoner svenska kronor.

Artikeltaggar

GöteborgKollektivtrafikNyheterRegionfullmäktige

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.