Möt Peterson och Dahlin i Tammerfors: ”Tar med VM-bucklan till Lidköping”

Stor intervju om: Tuffa tiden i NHL ✓ VM tillsammans ✓ HCL ✓ Uppväxten i Lidköping

Här laddar två av hockey-VM:s hetaste spelare upp inför kvartsfinalen.

Historien om Rasmus Dahlin och Jacob Peterson, från lilla Lidköping, fascinerar många.

NLT har träffat Tre Kronors NHL-stjärnor – på plats i Tammerfors.

– Det är overkligt att två killar från bandy-Lidköping spelar i NHL och hockey-VM tillsammans. Det känns helt galet, säger Rasmus Dahlin.

På torsdag går ishockey-VM in i slutspelsfasen. Hittills har Tre Kronor spelat stabilt och väckt drömmar om ett nytt svensk guld.

Två av de mest framträdande spelarna i den svenska truppen är Rasmus Dahlin och Jacob Peterson. Som båda har HC Lidköping som moderklubb. En hockeysaga som slår det mesta i årets VM.

Såklart vill NLT vara på plats vid detta historiska tillfälle – så vi åkte till Tammerfors och fick en eftermiddag tillsammans med dem.

Jacob Peterson och Rasmus Dahlin får som bästa vänner sedan barnsben spela hockey-VM tillsammans, men de är inte lika bra på biljard som på hockey.
Jacob Peterson och Rasmus Dahlin får som bästa vänner sedan barnsben spela hockey-VM tillsammans, men de är inte lika bra på biljard som på hockey. Foto: Theo Sundblad

Rasmus och Jacob möter upp i spelarhotellet direkt efter ett träningspass. Här kryllar det av NHL-spelare från hela hockeyvärlden. I ena hörnet står Chicagos stjärnback Seth Jones och snackar skit med sina amerikanska lagkamrater, Oliver Ekman-Larsson berättar om sin skada till en journalist från Viaplay och Linus Ullmark svarar på frågor under Sportbladets live-sändning.

Grabbarna från Lidköping

Rasmus Dahlin var med i den svenska OS-truppen i Sotji 2018, men både för honom och Jacob Peterson är det här det första världsmästerskapet på seniornivå.

– Det är jättekul såklart. Det är något man har drömt om sedan man var liten och att få göra det tillsammans med Rasmus är väldigt roligt. Man njuter så mycket som möjligt, säger Peterson.

– Det är overkligt att två killar från bandy-Lidköping spelar i NHL och hockey-VM tillsammans. Det känns helt galet, fortsätter Dahlin.

Det var där jag hade mina polare och det var där jag hade det som roligast. Vi var inte där bara för att bli bättre, vi där för att vi hade kul
Rasmus Dahlin om all den tid de spenderade i ishallen som små

Det var just i ”bandy-Lidköping” som det började för 22-åringarna och det är tydligt att deras gamla hemstad betyder mycket för dem och HC Lidköping är fortfarande deras klubb. De börjar prata om HCL:s gångna säsong redan innan vi sätter oss ner för intervjun.

– Vi tog ju ett steg i rätt riktning nu när vi gick upp i tvåan, säger Dahlin.

Hur mycket följer ni HCL?

– Det är ju andra tidszoner så vi ser inte varje match slaviskt, men vi håller koll på dem i alla fall.

”Det är overkligt”, säger Rasmus Dahlin om att två Lidköpingskillar spelar Hockey-VM.
”Det är overkligt”, säger Rasmus Dahlin om att två Lidköpingskillar spelar Hockey-VM. Foto: Theo Sundblad

Nyckeln till framgången

Om vi backar bandet till när Dahlin och Peterson fortfarande var kvar i Lidköping och spelade sin hockey där, så hittar vi också nyckeln till deras framgång enligt dem själva.

De berättar att när de var små hängde de jämt och ständigt i ishallen.

– Ibland hade vi träning innan skolan och efter skolan drog vi till hallen igen. Det kunde bli tre träningar på en dag. På somrarna tränade vi nästan sex dagar i veckan, två timmar om dagen, säger Dahlin.

Tröttnade ni aldrig på hockeyn?

– Jag gjorde inte det. Det var där jag hade mina polare och det var där jag hade det som roligast. Vi var inte där bara för att bli bättre, vi där för att vi hade kul, svarar Dahlin.

– Vi hade alltid kul när vi åkte dit och vi visste inte mycket annat heller, fortsätter Peterson.

– Det var vårt liv liksom, fyller Dahlin i.

Framgångsrik generation

Hur kul de hade det är något de ständigt återkommer till och de var inte själva att hänga i ishallen jämt och ständigt.

Det var ett gäng killar som spenderade stora delar av sin vakna tid där och det resulterade i flera hockeyspelare på hög nivå bland Lidköpingskillar födda på sent 90-tal/tidigt 00-tal.

Det var en omställning, vi flyttade ändå ifrån Lidköping som unga. Det var tur att vi hade varandra och kunde hjälpas åt med att laga mat och sådant där
Jacob Peterson om flytten till Göteborg som tonåring

Förutom Jacob Peterson och Rasmus Dahlin har Oliwer Fjellström (som nyligen skrev på ett nytt kontrakt med HCL) 69 matcher i SHL med Frölunda, Albin Storm har 30 SHL-matcher för Växjö och Edvin Olofsson har under säsongen varit förstamålvakt för allsvenska Västervik. Det är bara några exempel på HCL:s talangfabrik.

– Vi hade ett streethockeylag tillsammans, åkte till allmänhetens tillsammans och det var inte så att vi åkte hem efter en halvtimme. McDonalds ligger ju nästan bredvid hallen så vi gick dit för att käka mellan passen. Vi hängde i hallen hela tiden, berättar Dahlin.

Utan det här kompisgänget, hade ni då spelat VM?

– Nej, inte en chans. Vi har mycket att tacka dem, svarar båda i kör.

En imponerande femma med bara HCL-produkter.
En imponerande femma med bara HCL-produkter.

Draften en tuff tid

Efter barndomen i Lidköping flyttade Peterson och Dahlin till Göteborg tillsammans med Oliwer Fjellström för att börja i Frölundas hockeygymnasium.

– Det var en omställning, vi flyttade ändå ifrån Lidköping som unga. Det var tur att vi hade varandra och kunde hjälpas åt med att laga mat och sådant där, säger Peterson.

– Vi alla tre var ju bästa polare och det var mycket enklare att vi alltid hade varandra, fortsätter Dahlin.

Jacob Peterson och Rasmus Dahlin flyttade tillsammans med Oliwer Fjellström som tonåringar till Göteborg för att börja på hockeygymnasium. Bilden är från när flyttlasset gick 2015.
Jacob Peterson och Rasmus Dahlin flyttade tillsammans med Oliwer Fjellström som tonåringar till Göteborg för att börja på hockeygymnasium. Bilden är från när flyttlasset gick 2015. Foto: Daniel Strandroth

Det var här det verkligen tog fart för Dahlin. Som 16-åring gjorde han debut i SHL, han blev uttagen i Sveriges JVM-trupp och scouter världen över fick upp ögonen på honom.

När han sedan som 17-åring blev uttagen i den svenska OS-truppen var alla övertygade om att Buffalo, som 2018 fick välja först i draften, skulle välja backtalangen från ’schlätta’ som spåddes bli den nästa Lidström. Så blev det med, när Rasmus Dahlins namn ropades upp var det för andra gången någonsin en svensk blev en draftetta.

Just den biten tog ifrån lite av det roliga med hockeyn. Det blev extremt mycket skriverier och en omställning att gå ifrån en vanlig kille från Lidköping till att folk känner igen en
Rasmus Dahlin om uppståndelsen kring draften

När han ser tillbaka på den tiden i dag är det dock inte med några superglada miner. All uppmärksamhet han fick var inte bra uppmärksamhet. Det blev en oerhörd press på en ung kille som bara ville spela hockey.

– Just den biten tog ifrån lite av det roliga med hockeyn. Det blev extremt mycket skriverier och en omställning att gå ifrån en vanlig kille från Lidköping till att folk känner igen en.

Var det svårt att behålla fötterna på jorden?

– Nej, det tycker jag inte, snarare tvärtom. Det var mer att det kändes, inte obehagligt, men lite obekvämt att komma in i den världen.

Fem snabba med Rasmus Dahlin och Jacob Peterson

1. Vem är den bästa spelaren i världen?

Dahlin: ”McJesus (Connor McDavid)”.

Peterson: ”Ja, Connor McDavid gör lite vad han vill”.

Hur är det att möta honom?

"Han är så explosiv att i sarghörn vet du aldrig vilket håll han kommer gå, eller om han ska skjuta eller passa”, svarar Dahlin.

2. Gör du hellre mål eller assist?

Dahlin: ”Det måste vara mål”.

Peterson: ”Ja, jag får väl hålla med”.

3. Vem vinner Stanley cup först av er?

Peterson: ”Jättesvårt att säga, man vet inte var lagen kommer att vara om två år, men jag säger ödmjukt Rasmus”.

Dahlin: ”Du måste ju säga dig själv. Han säger sig själv och jag säger mig själv”.

4. Vem var din favoritspelare när du var liten?

Peterson: ”Jag hade Sidney Crosby. Han var ju världens bästa center och som center såg man ju upp till honom”

Har du tekat mot honom?

"Ja, det är rätt så coolt att man har fått göra det”.

Dahlin: ”Oskar Ahokas. Nä, men Erik Karlsson var det nog. Oskar Ahokas är dock rätt så lik honom faktiskt”.

5. Vad har ni för favoritlåt just nu?

Peterson: ”Jag gillar ju svensk rapp och just nu måste jag säga den med 1.Cuz och Ed Sheeran, 2step heter den”.

Spelar du mycket svensk rapp i omklädningsrummet i Dallas?

"Nej, jag har inte vågat göra det. John Klingberg gör det dock ibland och då blir jag väldigt glad”.

Dahlin: ”Jag gillar ju amerikansk rapp och min all-time är Praise the Lord med A$AP Rocky”.

Turbulent tid i NHL

Rasmus Dahlin har nu gjort fyra säsonger på andra sidan Atlanten och även om han har gjort mer än godkänt från sig, har hans klubb Buffalo Sabres haft en turbulent tid.

Tränarna har kommit och gått, storstjärnan Jack Eichel bråkade bort sig från klubben och inte sedan 2011 har laget nått slutspel.

– Det har varit extremt upp och ner. Det har varit motgångar, men också en väldigt lärorik period måste jag ändå säga. Nu har vi fått en nystart känns det som och vi har en riktigt bra period på gång. Det som har hänt har hänt och det har man lärt sig av. Nu framöver kan det bli riktigt bra känns det som, säger Dahlin och fortsätter:

– Det är unga spelare i Buffalo som nu har visat framfötterna och att de är NHL-spelare och jag tror att de kommer växa ännu mer inför nästa säsong.

Det har gått väldigt snabbt och jag har knappt kunnat tänka på det. Men det har varit en väldigt rolig och lärorik säsong
Jacob Peterson om succéstarten i NHL

Inför den gångna säsongen fick han sällskap i ligan av sin gamla barndomskompis Jacob Peterson, som lite smått överraskande slog sig in i Dallas Stars.

Trodde du att du skulle få en plats i NHL?

– Nej, det trodde jag inte. När jag åkte över tänkte jag att jag skulle göra så bra som möjligt, men hade räknat med att spela lite AHL först.

Med 12 mål och 5 assist på 65 grundspelsmatcher har han stått för en riktigt stark rookiesäsong.

– Det har gått väldigt snabbt och jag har knappt kunnat tänka på det. Men det har varit en väldigt rolig och lärorik säsong, säger han och lägger till:

– Jag hade ett självförtroende när jag kom in och det självförtroendet fortsatte när det gick bra.

Det brukar väl vara på Kungsträdgården och sedan får vi försöka ta med bucklan till Lidköping, det hade varit coolt
Jacob Peterson om hur de ska fira en potentiell VM-titel

Den 20 januari var dagen då de gamla barndomsvännerna för första gången möttes i världens bästa hockeyliga, när Buffalo tog emot Dallas.

– Det var riktigt sjukt, det var extremt speciellt. Det tog nästan ifrån fokuset på hockeyn. Jag satt på bänken och kunde bara tänka att det här är inte normalt, säger Dahlin och Peterson fortsätter:

– Exakt så, det var inte en vanlig match och man tänkte mest på det hela tiden. Att vi skulle spela mot varandra i NHL - det hade man aldrig trott när man var liten. Det var en väldigt häftig dag.

Trots ett mål från Dahlin tog Petersons Dallas hem vinsten.

– Jag var asförbannad och ville inte snacka med Jacob, nä jag skojar, säger Dahlin och skrattar.

Tar med bucklan till Lidköping

När vi träffar Rasmus Dahlin och Jacob Petersson är det på spelarhotellet på måndagen, dagen efter 7-1 vinsten mot Norge. Tre Kronor är efter tisdagens vinst mot Lettland klart för en kvartsfinal.

Både Dahlin och Peterson är ”point-per-game” efter gruppspelet i VM.
Både Dahlin och Peterson är ”point-per-game” efter gruppspelet i VM. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Båda två flög in till världsmästerskapet direkt efter att deras NHL-säsonger tog slut, men de säger att de tycker att omställningen har gått bra ändå. Trots en annan tidszon och en mindre is.

– Jag har inte riktigt kommit in i dygnsrytmen än. Jag flög hit samma dag som det var match, men kände ändå att jag kunde spela på adrenalinet, säger Peterson som svarade för en poäng den matchen, en 3-2 vinst mot Finland.

Hur ska ni fira VM-guldet?

– Helt rätt. Det brukar väl vara på Kungsträdgården och sedan får vi försöka ta med bucklan till Lidköping, det hade varit coolt, svarar Peterson med ett lätt skratt.

– Men det är fyra matcher kvar, konstaterar Dahlin.

Vi får väl vänta och se, snart kommer kanske VM-bucklan till ”bandy-Lidköping”.

Jacob Peterson här i ”fel” sport när han spelade bästa femman i bandy.
Jacob Peterson här i ”fel” sport när han spelade bästa femman i bandy. Foto: Thomas Kühnel
Rasmus Dahlin hade lekstuga på isen redan som liten.
Rasmus Dahlin hade lekstuga på isen redan som liten. Foto: Thomas KŸhnel
Många förstod tidigt att Rasmus Dahlin var en unik talang.
Många förstod tidigt att Rasmus Dahlin var en unik talang. Foto: Thomas KŸhnel

Rasmus Dahlins karriär

Född: 2000

2015: Lämnar HC Lidköping för Frölunda.

2016-2018: 31 poäng på 87 SHL-matcher för Frölunda.

2017-2018: 8 poäng på 17 JVM-matcher för Småkronorna.

2018: Som 17-årig uttagen till OS. Gör 1 poäng på 2 matcher för Tre Kronor.

2018: Gick som andra svensk någonsin etta i NHL-draften.

2018-2022: 160 poäng på 277 NHL-matcher för Buffalo Sabres. Nominerad till rookiepriset Calder Trophy 2018.

2022: Har i gruppspelet gjort 7 poäng på 7 matcher i Hockey-VM för Tre Kronor.

Jacob Petersons karriär

Född: 1999

2015: Lämnar HC Lidköping för Frölunda.

2017-2018: 5 poäng på 10 matcher i HockeyAllsvenskan för Björklöven på lån från Frölunda.

2017-2020: 26 poäng på 70 SHL-matcher för Frölunda. Dessutom ett SM-guld 2019.

2020-2021: 35 poäng på 52 SHL-matcher för Färjestad.

2021-2022: 17 poäng på 68 NHL-mather för Dallas Stars.

2022: Har i gruppspelet gjort 4 poäng på 4 matcher i Hockey-VM för Tre Kronor.

Publicerad:
Reporter Theo Sundblad
Theo Sundblad
theo.sundblad@nlt.se

Artikeltaggar

Buffalo SabresDallas StarsFinlandFrölunda HCHC LidköpingIshockeyIshockey-VMJacob PetersonLidköpingNHLRasmus DahlinSHLTammerfors