Hoppa till huvudinnehållet

Ny satsning har kortat BUP-köer: ”Börjar hålla vårdgarantin för första besök”

Publicerad:
Det går nu snabbare att komma in på ett första besök hos BUP. Däremot är köerna till utredning och behandling fortfarande långa.
Det går nu snabbare att komma in på ett första besök hos BUP. Däremot är köerna till utredning och behandling fortfarande långa. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den nya enheten En väg in inom barn- och ungdomspsykiatrin har redan fått effekt på köerna. Åtminstone enligt ledningen för det nya projektet.

– Nu sorteras remisserna så att de hamnar på rätt vårdnivå, säger Marie Carlsson som är projektägare för den satsningen i Västra Götalandsregionen.

Den 15 mars i år startade den nya enheten En väg in, EVI, inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västra Götalandsregionen. Den är stationerad i Göteborg, men ska ta hand om alla remisser från samtliga BUP-mottagningar i regionen, även från Skaraborg.

I förra veckan la Sverigedemokraterna fram ett förslag i regionstyrelsen, som de också fick igenom, som gick ut på att de vill att även de barn och ungdomar som står i kö sedan tidigare ska nivåbedömas hos EVI. Alltså inte bara de som tar kontakt för första gången.

Marie Carlsson som är projektägare för EVI, förklarar att man redan i dag kan skicka remisser från de redan tidigare köerna.

– Jag kan inte riktigt se att det är någon stor förändring, säger Marie Carlsson angående beslutet i regionstyrelsen.

Närmare vårdgarantin

Enligt Marie Carlsson kan man redan nu börja se resultat av den nya enheten.

– Alla sjukhusförvaltningar ser nu att vi börjar att hålla vårdgarantin för första besök. Det har hänt ganska mycket på kort tid.

Enligt Marie Carlsson är orsaken till förbättringarna, dels att själva enheten med 20-25 anställda blir ett extra bidrag till de lokala BUP-enheterna, men det handlar också om hur EVI jobbar med själva sorteringen av remisser.

– Nu sorteras remisserna så att man hamnar på rätt vårdnivå. Där har vi tidigare inte gjort likadant i hela regionen. Nu har vi gemensamma remisskriterier.

Marie Carlsson, projektägare för En väg in, berättar att de redan ser att BUP-köerna för första besök i regionen har blivit kortare.
Marie Carlsson, projektägare för En väg in, berättar att de redan ser att BUP-köerna för första besök i regionen har blivit kortare. Foto: Ines Sebalj

Den stora utmaningen är nu att alla de unga som kommer in allt snabbare till ett första besök, inte ska stanna där utan också snabbt gå vidare. Det är en stor utmaning eftersom det fortfarande är långa köer till utredning och behandling, på grund av personalbrist i hela regionen.

– Det vi måste jobba med nu är våra flöden. Vi får in fler patienter i rörelse och de ska vidare till nästa steg och då gäller det att vi kan ta hand om dem där. Det jobbar vi också mycket med i det här projektet och ser till att man får den insats man ska, vare sig för mycket eller för lite, säger Marie Carlsson.

Planen är också att starta upp en egen regional utredningsenhet som ska hjälpa till att kapa köerna även där.

– Förhoppningsvis blir det efter sommaren, förklarar Marie Carlsson.

EVI finns fysiskt placerat på Drottninggatan i centrala Göteborg och tillhör Sahlgrenska universitetssjukhuset. De har redan börja att anställa till den nya utredningsenheten och tanken är att det kommer att bli 20-25 personal även där.

– Att starta En väg in var en ganska stor sak för oss och mycket omfattande, eftersom vi inte hade något sådant innan, något som berör hela regionen med både primärvård och elevhälsa. Men utredningsenheter har vi redan i regionen så det är inte så komplicerat, säger Marie Carlsson om kommande satsningen.

Minskat i Skaraborg

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Skaraborg har lyckats få ned kön till första besök ganska rejält. I slutet av april hade nästan alla fått tid för ett första besök.

Annelie Sundén Gustavsson, verksamhetschef BUP Skaraborg, tror att det är för tidigt att säga något om effekterna av En väg in ännu.
Annelie Sundén Gustavsson, verksamhetschef BUP Skaraborg, tror att det är för tidigt att säga något om effekterna av En väg in ännu. Foto: Roland Svensson

Annelie Sundén Gustavsson berättar i ett mejl:

”BUP Skaraborg har sedan i höstas arbetat intensivt med att erbjuda tider till första besök till dem som väntar. Jag tror att det främst är den effekten vi nu kan se. Det är endast ett fåtal som har väntat mer än 30 dagar.”

Annelie Sundén Gustavsson tror att det är för tidigt att kunna säga något om en utvärdering av En väg in.

”Det finns nu en regional arbetsgrupp som har i uppdrag att ta fram underlag för att kunna följa upp effekten av En väg in.”

”Det som är en väldigt stor hjälp med En väg in, är att nu blir alla remisser bedömda på samma sätt i regionen, så det är inte skillnad på var patienten bor om insatsen bedöms behövas av annan vårdnivå, samhällsinsats eller av specialistpsykiatrin”, skriver Annelie Sundén Gustavsson.

En väg in, EVI

En väg in, även kallat EVI, är ett kontaktcenter med uppgift att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa att hitta rätt i vården. Kontaktcentret är till för de som inte vet vart de ska vända sig, och det kan nås genom telefon eller genom meddelande, och med egenremiss, via 1177.se.

”En väg in” tar också emot samtliga remisser som skickas till BUP inom Västra Götalandsregionen, detta inkluderar både egenremisser och remisser från vårdgivare.

Den fysiska placeringen är i Göteborg och går under Sahlgrenska universitetssjukhusets ansvar.

Källa: EVI och 1177.se

Artikeltaggar

Barn- och ungdomspsykiatriRegionstyrelsenVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.