Hoppa till huvudinnehållet

S-budget med underskott – men mer pengar till vården: ”Köerna måste bort”

Publicerad:
Helén Eliasson (S), regionråd i opposition, tror att deras budgetsatsning på kortare vårdköer och bättre arbetsmiljö för vårdpersonalen, kan göra dem till en vinnare i höstens val.
Helén Eliasson (S), regionråd i opposition, tror att deras budgetsatsning på kortare vårdköer och bättre arbetsmiljö för vårdpersonalen, kan göra dem till en vinnare i höstens val. Foto: Alf Ehn

Socialdemokraterna väljer att göra ett budgetunderskott på 390 miljoner kronor nästa år för att satsa mer pengar på vård och höjda löner för vårdpersonal.

– Vi måste få bort vårdköerna, det finns inga genvägar, anser Helén Eliasson (S), oppositionsråd i Västra Götalandsregionen.

Tidigare har den grönblå minoriteten som i dag styr Västra Götalandsregionen lagt fram sitt budgetförslag för 2023 och plan för 2024-2025. Nu presenterar också delar av oppositionen, Socialdemokraterna respektive Sverigedemokraterna, alternativa budgetförslag.

Socialdemokraterna vill höja anslagen till vården med 3,8 procent nästa år, att jämföra med de grönblås indexhöjning med 2 procent.

– Vi har ett allvarligt läge i hälso- och sjukvården. Vår viktigaste prioritering är att vårdköerna måste bort. Medarbetarna måste också få en bättre arbetsmiljö. Det finns inga genvägar. Om vi ska få bort de här vårdköerna så måste vi höja personalens löner, menar Helén Eliasson.

För att få det att gå ihop så väljer Socialdemokraterna att göra ett underskott nästa år med 390 miljoner kronor.

– Samtidigt har regionen ett urstarkt resultat. Under tre år har vi gjort ett överskott på över fem miljarder kronor bara i statsbidrag och vi har ett eget kapital på 13 miljarder. Vi gör bedömningen att vi måste investera för att få bort köerna.

1,1 miljarder på löner

Förslaget från Socialdemokraterna är att lägga 800 miljoner kronor på att få ned köerna och att få bättre arbetsmiljö i vården. Drygt 1,1 miljarder kronor satsas på höjda löner för vårdpersonal och 100 miljoner kronor på jämställda löner och en särskild låglönesatsning.

Partiet lägger också 75 miljoner kronor på att förbättra förlossningsvården och 110 miljoner kronor på att frysa biljettpriserna i kollektivtrafiken under hela 2023.

Helén Eliasson tror att det är en budget att vinna val på.

– Ja, det är en budget som är stark och som förhoppningsvis kommer att göra att köerna kan bli kortare och att medarbetarna kan få en bättre arbetsmiljö. Efter åtta år med moderatlett styre så är min bedömning att vi står starka och får vi en s-ledd regering också så kommer vi också kunna axla eftersom vi har en hälso- och sjukvårdspolitik som jag tror många har förtroende för.

Artikeltaggar

BudgetarPolitikRegionstyrelsenSocialdemokraterna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.