Hoppa till huvudinnehållet

För långa vårdköer på privat ögonklinik – kan få miljonbelopp i böter

Publicerad:
I år har Skaraborgs sjukhus remitterat 230 patienter till ögonkliniken i Göteborg.
I år har Skaraborgs sjukhus remitterat 230 patienter till ögonkliniken i Göteborg. Foto: BERTIL ERICSON

En ögonklinik i Göteborg som bland annat tar emot patienter från Skaraborg, har fått så långa väntetider att den nu hotas med sanktioner på 1,5 miljoner kronor från Västra Götalandsregionen.

Enligt företagsledningen är pandemin orsaken till att köerna vuxit.

I månadsskiftet januari-februari 2022 hade Aveny Ögonklinik i Göteborg totalt 3 552 patienter som väntat mer än 30 dagar på sitt första besök för bedömning, cirka hälften av dessa hade väntat mer än 60 dagar. Innan det har många också stått i kö till något av regionens sjukhus.

Enligt det avtal som Västra Götalandsregionen har med kliniken så kan de remittera 11 400 patienter per år för ett första besök för bedömning, inklusive efterföljande åtgärder.

Regionen uppmärksammade de långa köerna redan förra året och Aveny ögonklinik kom in med en handlingsplan där de beräknade vara i fas med väntetiderna i december 2021. Men de lyckades inte med det.

– Vi har haft minst sagt extrema utmaningar i och med covid-19, säger Jonathan Berggren, verksamhetschef på Aveny ögonklinik.

Han berättar om en oförutsägbarhet och väldigt hög personalfrånvaro, uteblivna besök och många avbokningar.

– Majoriteten av våra patienter är äldre, förklarar han.

Under pandemin var det många äldre som inte besökte vårdinrättningar om det inte var akut.

– Det har varit extremt svårt att efterleva alla avtalskrav, vi kommer att göra allt som står i vår makt att säkerställa tillgängligheten i enlighet med avtalet. Patienter ska inte behöva vänta, vi är inte nöjda, säger Jonathan Berggren.

Vid fråga om det finns andra patienter utöver de som remitteras från regionerna, så får vi följande svar från Jonathan Berggren:

– Avtalet med Västra Götalandsregionen är nästan hela vår verksamhet, vi har också ett avtal med Halland.

Patienter från Skaraborg

Ögonkliniken på Skaraborgs sjukhus har avtal med Aveny ögonklinik, men skickar patienter till flera olika privata aktörer. Verksamhetschef för bland annat ögonverksamheten på sjukhuset, Marie Hufvudsson, förklarar i ett mejl:

”Vi skickar patienter enligt vårdgarantin och enligt de avtal som finns mellan Västra Götalandsregionen och den aktuella privata aktören. De aktuella patienterna har en remiss från primärvården alternativt från optiker, det kan gälla olika frågeställningar varav bedömning av katarakt (grå starr) är en av dem. Om kataraktoperation bedöms nödvändig utför även Aveny operationen.”

Marie Hufvudsson, verksamhetschef, ögon, öron-näsa-hals, käkkirurgi och logopedi, på Skaraborgs sjukhus, berättar att man påtalat problemet med de långa köerna, för de avtalsansvariga i regionen.
Marie Hufvudsson, verksamhetschef, ögon, öron-näsa-hals, käkkirurgi och logopedi, på Skaraborgs sjukhus, berättar att man påtalat problemet med de långa köerna, för de avtalsansvariga i regionen. Foto: Peter Johansson

Ögonkliniken på Skaraborgs sjukhus skickar varje vecka patienter för bedömningsbesök hos Aveny ögonklinik. Hittills i år har de skickat 230 patienter.

”Vi har fått indikationer från ett antal patienter att de drabbats av lång väntetid hos Aveny ögonklinik. Vi har även lyft detta till avtalsansvariga inom Västra Götalandsregionen”, skriver Marie Hufvudsson.

Avtalsbrott

Koncernkontorets helhetsbedömning är att Aveny Ögonklinik gjort ett avtalsbrott genom att under en längre tid inte ha uppfyllt avtalsvillkorens tillgänglighetskrav och att detta har påverkat ett stort antal patienter som remitterats till Aveny Ögonklinik. Västra Götalandsregionens medicinska rådgivare bedömer att det kan föreligga en viss medicinsk risk för patienterna när tillgänglighetskraven enligt avtalsvillkoren inte följs.

Koncernkontoret rekommenderar hälso- och sjukvårdsstyrelsen att utdöma en ekonomisk sanktion på 1,5 miljoner kronor av Aveny Ögonklinik AB på grund av avvikelse mot avtal gällande tillgänglighet till första besök för bedömning.

Pär Lundqvist (L) är ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen, men vill inte föregripa ett beslut, om styrelsen kommer att säga ja till sanktionsavgiften.

– Det är väl ett troligt scenario, även om det är en ren spekulation. Man har en plan nu på hur man ska kunna klara kön till sommaren vad jag förstått. Men det här har pågått under lång tid och majoriteten av de 3 500 i kön har väntat mer än 60 dagar.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska fatta beslut i ärendet den 25 maj.

Artikeltaggar

Hälso- och sjukvårdsstyrelsenSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.