Hoppa till huvudinnehållet

Glenn Johansson tillbaka från strider i Ukraina: ”Såg kompanjoner bli dödade”

Publicerad:
Glenn Johansson, här med sambon Sandra Edman, har kommit tillbaka från Ukraina.
Glenn Johansson, här med sambon Sandra Edman, har kommit tillbaka från Ukraina. Foto: Johan Eklöf/Arkiv

Han såg människor dödas, civila utan varken mat eller vatten och städer i ruiner. Efter sex veckor i ett krigshärjat Ukraina är Glenn Johansson från Skagersvik utanför Gullspång tillbaka i hemmet.

– Situationen där nere är värre än vad som visas i media. Den går inte att förklara med ord, säger han.

I slutet av mars åkte Glenn Johansson ned till Ukraina för att hjälpa landet strida mot angripande Ryssland. Förra tisdagen slutförde han sitt uppdrag och åkte tillbaka till Sverige.

Förre F7-soldaten ska strida för Ukraina – barnens vädjan: ”Kom hem levande”

– Det känns skönt att vara hemma igen. Men jag har inte landat känslomässigt. Många intryck är svårsvälta och behöver bearbetas under en tid framöver, säger 38-åringen.

När han kom till Ukraina var tanken att han skulle tjänstgöra för främlingslegionen. Det gjorde han, men bara under den första veckan.

– Jag tyckte att främlingslegionen var för dåligt organiserad. Det var bristfälliga underrättelser i allt från hur terrängen såg ut till uppgifter om motståndet.

Misär för civila

Missförhållandena gjorde att Glenn Johansson i stället anslöt sig till en amerikansk organisation. Där tilldelades han uppgifter som att transportera mat till civila, evakuera människor från ryskockuperade områden samt att ingå i olika förband. Han opererade i ansatta städer som Kiev, Charkiv, Mykolajiv och Irpin.

– Vi blev beskjutna med artillerield. Flera gånger var läget kritiskt och jag var rädd, men jag klarade mig ifrån att bli träffad. Däremot såg jag hur kompanjoner blev dödade.

Flera gånger var läget kritiskt och jag var rädd, men jag klarade mig ifrån att bli träffad.
– Glenn Johansson

På gatorna runt omkring honom låg civila som fallit offer för det ryska barbariet.

– Raketbeskjutningar ödelade städer. Efter hand fick vi reda på hur vanliga ukrainare utsattes för tortyr, våldtäkter och avrättningar, säger Glenn Johansson och fortsätter:

– Livet för civilbefolkningen är så hårt och brutalt att det måste upplevas på plats för att förstås. Många har inte tillgång till varken mat, vatten eller medicin. Jag trodde inte att läget kunde vara så här katastrofalt i Europa år 2022.

Under tiden Glenn Johansson befann sig i Ukraina förändrades krigssituationen. Ukraina har gått från att enbart försvara sig till att trycka tillbaka de ryska trupperna.

– Vändningen kom när västländerna började att skicka bättre vapen. Men det negativa är att Ukraina förlorar många soldater i sina motangrepp. I krig är det lättare att minska de egna förlusterna om man bara försvarar sig.

Ryssland har fått kritik för sin krigsstrategi. Hur upplevde du den?

– Jag tycker att det verkar som att de trots allt har en plan, men däremot har deras soldater inte den bästa stridsmoralen.

Kriget lämnar förödelse efter sig.
Kriget lämnar förödelse efter sig. Foto: Lotta Härdelin/DN/TT

Kluvna känslor

Nu har Glenn Johansson varit hemma i en vecka och han är inte främmande för att åka tillbaka.

– Det är klart att det känns bra att vara tillbaka i Skagersvik och vara tillsammans med familjen igen. Samtidigt så har jag fått kamrater i Ukraina som strider för landets frihet. Jag skulle gärna åka och kämpa med dem igen, men har nog inte råd. Eftersom jag lämnade främlingslegionen fick jag inget betalt.

Finns det några positiva minnen som du tagit med dig?

– Tacksamheten hos befolkningen när de fick hjälp av oss. Sedan blev jag väldigt glad över alla frivilligorganisationer som på olika sätt stöttar de civila med mat, evakuering och sjukvård, säger Glenn Johansson.

Artikeltaggar

SamhälleSkagersvikUkrainakriget

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.