Hoppa till huvudinnehållet

Vårdpersonal ska få mer i plånboken – sågas av M: ”Oansvarigt valfläsk”

Publicerad:
Ambulanssjukvårdare, undersköterskor och skötare som jobbar enligt schema dygnet runt, kommer av allt att döma få extra påökt enligt ett politiskt, oenigt beslut.
Ambulanssjukvårdare, undersköterskor och skötare som jobbar enligt schema dygnet runt, kommer av allt att döma få extra påökt enligt ett politiskt, oenigt beslut. Foto: isabell Höjman/TT

Undersköterskor, skötare och ambulanssjukvårdare i heldygnsvården i Västra Götalandsregionen lär få drygt 1 500 kronor per månad i extra lönepåslag.

Den Grönblå regionledningen blev överkörda av oppositionen.

– Det är chockerande oansvarigt, för att uttrycka det milt, menar Lars Holmin, gruppledare för Moderaterna.

Tidigare har ett enigt regionfullmäktige fattat beslut om en extra lönesatsning på sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker som jobbar inom heldygnsvården. Satsningen var kopplad till yrken som det råder brist på i regionen.

På tisdagens regionstyrelse gick Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet samman och bildade majoritet för förslaget att gå vidare med samma satsning på undersköterskor, skötare och ambulanssjuksköterskor inom heldygnsvården. Förslaget ska slutligt klubbas i regionfullmäktige.

Kostnaden för den redan klubbade åtgärden är nästan 200 miljoner kronor för nästa år, inklusive sociala avgifter motsvarar det 2 211 kronor i månaden per anställd. Den anställde får en löneökning på cirka 1 500 kronor i månaden.

På det senaste mötet med regionfullmäktige beslutades att ta fram en uträkning hur mycket det skulle kosta att fortsätta satsa på övriga yrkesgrupper inom heldygnsvården. Den yrkesgruppen låg nu på regionstyrelsens bord och den Grönblå samverkan (M, C, L, KD och MP) som styr regionen i minoritet, hade tänkt att lägga uträkningen till handlingarna.

De Grönblå motiverar det med att satsningen på sjuksköterskorna med flera, gjordes på grund av svårigheterna att rekrytera just de yrkesgrupperna. För övriga personalkategorier föreligger inte motsvarande svårighet för rekrytering och bemanning i dygnet-runt-vården.

Oppositionen vann

Men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna drev igenom ett beslut om att satsa på att höja även de andra yrkesgrupperna som jobbar på dygnet-runt-scheman. Totalt kommer det att kosta 175 miljoner kronor per år och innebär samma ökning i kronor som övriga yrkesgrupper, det vill säga drygt 1 500 kronor i månaden mer i lönekuvertet före skatt.

Grönblå samverkan som leder regionen i minoritet fick alltså se sig överkörda av en opposition i majoritet. Det uppskattades inte.

I ett pressmeddelande efter regionstyrelsen från regionrådet Lars Holmin (M):

– GrönBlå Samverkan har gjort och gör lönesatsningar på över ett tusen miljoner kronor under mandatperioden. Senast på bristyrken inom dygnet runt-vården. Nu springer Socialdemokraterna efter med oansvarigt och oseriöst valfläsk. Detta gör man med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet i släptåg.

Lars Holmin menar att det inte finns någon allmän budgetpost för diverse vidlyftiga utsvävningar.

– I ett kreativt försök till finansiering vill därför Socialdemokraterna plundra regionens avsatta pensionspengar. Det är chockerande oansvarigt, för att uttrycka det milt.

Hänvisar till överskott

Socialdemokraterna hänvisar till att regionens statsbidrag har gett överskott under tre år och att det egna kapitalet ligger på 13 miljarder kronor.

För att få det att gå ihop så väljer Socialdemokraterna att göra ett underskott nästa år med 390 miljoner kronor, för att sedan komma ikapp året därpå.

– Vi gör bedömningen att vi måste investera för att få bort köerna, säger Helén Eliasson i en kommentar kring deras budgetförslag (se tidigare artikel).

Lars Holmin, gruppledare för Moderaterna, anser att oppositionens förslag är oansvarigt.
Lars Holmin, gruppledare för Moderaterna, anser att oppositionens förslag är oansvarigt. Foto: Peter Wahlström

Artikeltaggar

KommunalRegionstyrelsenSkaraborgs sjukhusVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.