Hoppa till huvudinnehållet

MP kritiskt till arvodeshöjningen: ”Finns bättre sätt att spendera pengar”

Publicerad:
Jonas Blomster (MP) är kritisk till förslaget att höja kommunalrådens arvode.
Jonas Blomster (MP) är kritisk till förslaget att höja kommunalrådens arvode. Foto: Emma Hurtig

Kommunalrådens arvoden ska höjas med tio procent.

Det bestämdes under det senaste kommunfullmäktigemötet.

Jonas Blomster (MP) är kritisk:

– Det finns bättre sätt att spendera kommunens och medborgarnas pengar.

– En halv undersköterska. Så mycket mer kommer en heltidsarvoderad politiker att tjäna nästa år jämfört med 2015. Från att ha tjänat lika mycket som två undersköterskor kommer nu politikern tjäna som två och en halv.

Det var ord och inga visor när Jonas Blomster (MP) framförde sina åsikter under senaste kommunfullmäktigemöte.

Det hela gäller kommunstyrelsens förslag om att höja ersättningen för kommunens kommunalråd med tio procent av riksdagsmannaarvodet. Det skulle innebära att Grästorps kommunalråd som arbetar heltid får samma summa i ersättning som en riksdagsledamot. Som det ser ut i dag är Kent Larsson (M) kommunalråd på heltid.

Men att han får högre lön är inte ristat i sten:

– Det här gäller från och med nyår, och då är det en ny mandatperiod, vi vet inte vem som sitter på posten då, sade Kent Larsson (M), och fortsatte:

Kent Larsson (M)
Kent Larsson (M) Foto: Emma Hurtig

– Vi följer löneutvecklingen som skett i samhället. Vi vill att politiken ska följa med den också, då kan man få folk att engagera sig. Att vara politiker är ett 7/24-arbete, man ska alltid vara tillgänglig, då borde man också få en hyfsad lön för det.

Jonas Blomster trodde inte på det argumentet:

– Det är egentligen inte basen som arvoderingen baseras på som är problemet här. Det är löneutvecklingen. När man under de senaste sju åren har haft en löneutveckling på sex procent jämfört med undersköterskan tre så börjar man som politiker att tappa kopplingen till de som bör vara våra jämlikar; medborgarna och våra anställda.

– Kent Larsson argumenterar att denna höjning behövs för att hålla jämna steg med löneutvecklingen hos de som jobbar på kommunkontoret - nämligen de höga cheferna. Det har han alldeles rätt i och då är det rimligt att göra denna höjning. Men mot vem borde vi politiker egentligen jämföra våra löner, de höga cheferna eller undersköterskan? För mig är det uppenbart att det borde vara undersköterskan men uppenbarligen är det inte det för alla.

– Jag har svårt att se hur vi ska kunna få ut mer av en heltidsarvoderad politiker efter årsskiftet jämfört med vad vi får ut idag. Det finns bättre sätt att spendera kommunens och medborgarnas pengar.

Frågan ledde till votering och förslaget fick bifall. Klas Hilmersson (SD) lade ner sin röst och Jonas Blomster reserverade sig mot beslutet.

Artikeltaggar

GrästorpGrästorps kommunJonas BlomsterKent LarssonKommunfullmäktigeMiljöpartietModeraternaPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.