Ett steg närmare 20 nya villor i Blomberg: ”En bra plats att bygga på”

Publicerad:
Det planerade bostadsområdet ligger på ett gärde längs med väg 2714. Detaljplanen ska nu ut på granskning. Foto: NLT arkiv

Ett 20-tal nya villor planeras i Blomberg stationssamhälle. Kommunstyrelsen i Götene har nu beslutat att arbetet ska gå vidare.

Götene kommun strävar efter att erbjuda nya bostäder i attraktiva lägen. Blomberg, med utsikt över Vänern, är en sådan.

– Vi ser att det här är en bra plats på Kinnekulle att bygga på och dessutom finns VA-ledningar framdragna sedan tidigare, säger kommunalrådet Susanne Andersson (C).

Detaljplanen var ute på samråd sommaren 2019 och efter utredningar och inkomna synpunkter har det skett justeringar innan den nu ska ut på granskning.

Färre bostäder

Tidigare har det varit tal om cirka 30 bostäder, men nu visar en aktuell illustrationsplan sammanlagt 22 bostäder. Kvartersmarken har minskat något till förmån för naturmark.

”Regleringar har införts för att bebyggelsen ska ha en viss skala i omfattning och även bestämmelser om utformning finns. Regleringarna föreslås för att området ska anpassas till det traditionella byggnadssättet på Kinnekulle och därmed påverka kulturvärdena lokalt i Blomberg och på Kinnekulle som helhet mindre negativt än samrådsförslaget riskerade göra”, står det i en skrivelse.

Illustration över planområdet.
Illustration över planområdet. Foto: Götene kommun

Fristående garage

Vid kommunstyrelsens sammanträde yrkade Evalena Öman (V) att garagen blir fristående och inte byggs ihop med husen. Detta för att ge ”mer luft” i området. Det yrkandet valde kommunstyrelsen enhälligt att ställa sig bakom.

Blombergsbor kritiska till expansion

Artikeltaggar

BlombergBostad och byggenGötene kommun (org)Politik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare