Hoppa till huvudinnehållet

Risk för föroreningar i Råda – kommunen får bidrag för att undersöka marken

Publicerad:
Reporter Theo Sundblad
Theo Sundblad
theo.sundblad@nlt.se
Kommunen måste undersöka mark i Råda.
Kommunen måste undersöka mark i Råda. Foto: Thomas Kühnel

Lidköpings kommun får 300 000 kronor i statligt bidrag undersöka platsen i Råda där en gammal silverfabrik tidigare har legat.

Anledningen är att kan finnas föroreningar i marken.

I Råda låg det tidigare en silverfabrik, Bröderna Wallins Nysilverfabrik. Det finns en risk att det finns föroreningar kvar från fabriken och därför ska kommunen undersöka marken.

– Länsstyrelsen har gjort en kartläggning över potentiellt farliga områden och platser där farliga verksamheter har bedrivits. Silver är en sådan verksamhet, säger Ronnie Hollsten på Lidköpings kommuns mark- och exploatering.

Eftersom att fabriken är borta sedan länge finns det ingen utpekad ansvarig för föroreningarna. Därför får kommunen 300 000 kronor i statligt bidrag för att undersöka den förorenade marken.

– Efter undersökningen får man ett resultat på hur föroreningssituationen ser ut. Man gör ju en ganska översiktlig undersökning i en förstudie och oftast leder det vidare till en huvudstudie där man fördjupar undersökningen. Eller så kommer man fram till att det inte var såpass förorenat och då går man inte vidare, säger Diana Henriksson, länsmiljöingenjör på länsstyrelsen.

Klart i höst

Ämnena som användes i verksamheten är bland andra klorerade lösningsmedel, natriumhydroxid och svavelsyra.

Om det skulle vara farligt för de boende i närheten är inget Diana Henriksson kan svara på.

– Det beror ju helt på vad och var man påträffar för föroreningar. Det är svårt och dumt att uttala sig om innan, för vi vet ingenting ännu, säger hon.

Kommunen får 300 000 kronor i statligt bidrag för undersökningen av marken.
Kommunen får 300 000 kronor i statligt bidrag för undersökningen av marken. Foto: Thomas Kühnel

Artikeltaggar

Bostad och byggenDetaljplanerFöroreningarLidköpings kommunMiljöNyheterRåda

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.