Hoppa till huvudinnehållet

Mc-åkarna stöttar vård av husdjur: ”För många är djuret enda sällskapet man har”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Här är gänget som brinner för djuren.Novalié, Devil och David Holst, Håkan Johansson, Martin Lundstedt, Stellan och Dennis Olsson, Marina Borg, Lena Olsson samt Nathalie och Lilly Niklasson.
Här är gänget som brinner för djuren.Novalié, Devil och David Holst, Håkan Johansson, Martin Lundstedt, Stellan och Dennis Olsson, Marina Borg, Lena Olsson samt Nathalie och Lilly Niklasson. Foto: Emma Hurtig

Solos är föreningen som bevisar att tillsammans är man starkare.

Ihop med Grästorps veterinärklinik och Novaliés hund och katt hjälper de husdjur och djurägare.

– Vi finns för att hjälpa de som av olika anledningar inte har råd att betala veterinärkostnader, säger Lena Olsson, en av grundarna.

I flera år tänkte paret Stellan och Lena Olsson att de var tvungna att göra något, och det snart. De båda djurälskarna ville på något sätt hjälpa husdjur.

Tankarna ledde till att föreningen Solos - Stellan Olsson, Lena Olsson och så ett ”S” på slutet för att få namnet att låta bättre - grundades för ungefär ett år sedan.

– Vi finns till för att hjälpa djurägare som av olika anledningar inte har råd att betala veterinärkostnader. Att man inte har råd behöver inte innebära att man är en dålig djurägare, berättar Lena Olsson, och maken fyller i:

– Vi lägger inga värderingar i varför man inte har råd att betala, och vi går inte in och kollar någons ekonomi.

Tjänar åtta kronor på isskrapor

Hur har man råd att hjälpa djurägare att betala veterinärnotan som ibland kan bli riktigt, riktigt dyr?

Jo, man säljer bland annat saker.

– Vi säljer isskrapor, klistermärken, mössor, buffar, t-shirtar ... På en isskrapa tjänar vi åtta kronor, så man får sälja många. Vi fick tipset om månadsgivare, så det har vi också nu, säger Stellan.

– Vi lägger inga pengar i egen ficka. Varje krona går direkt till djuren. Vi betalar bensinpengar och allt sådant själva ur egen kassa.

Grästorps fräckaste logga? I motorcykelsammanhang väcker den uppmärksamhet i alla fall.
Grästorps fräckaste logga? I motorcykelsammanhang väcker den uppmärksamhet i alla fall. Foto: Emma Hurtig

Förutom vurmen för djur, och då speciellt hundar och katter, älskar Stellan och Lena att köra motorcykel. Intresset delar de med tre kamrater; Håkan Johansson, Martin ”Virus” Lundstedt och Marina Borg. Trion värvades till föreningen.

– Vi kör runt med speciella västar och gör reklam. På dem står det Solos HKC - hund katt club. Vi är alltså ingen mc-klubb, utan en djurförening. Vi bara har intresset att åka motorcykel och då passar vi på att göra reklam för Solos samtidigt, förklarar Lena.

Sa ja direkt

I Solos begynnelse söktes sponsorer och hjälp. Lena ringde Grästorps veterinärklinik och rehabs grundare Nathalie Niklasson för att försiktigt fråga om de möjligtvis ville med på tåget.

Nathalie Niklasson grundade Grästorps veterinärklinik och rehab. Hon hjälper nu Solos att avgöra vilka djur som behöver ekonomiska bidrag. Här tränar hon med sin hund Lilly.
Nathalie Niklasson grundade Grästorps veterinärklinik och rehab. Hon hjälper nu Solos att avgöra vilka djur som behöver ekonomiska bidrag. Här tränar hon med sin hund Lilly. Foto: Emma Hurtig

– Jag pratade i två sekunder, sedan sa hon ja direkt.

Det hela går ut på att djurägare hör av sig till Solos när de upptäcker att räkningen blir för dyr. Det gäller bara för djur som vårdas och behandlas på kliniken i Grästorp.

– Det är Nathalie som står för kunskap och bedömning, hon bedömer vilka fall som är värda att satsa på. Men vi kan tyvärr inte bidra till djur som är större än hundar, att behandla en häst kan kosta oerhörda summor, säger Stellan.

– Man sitter ju i en vidrig situation när ens husdjur är sjukt och man inte kan betala. För många är djuret det enda sällskap man har. Det är ovärderligt, säger Marina Borg.

Även Grästorps djuraffär Novaliés hund och katt är med och hjälper till.

David och Novalié Holst driver djuraffär i Grästorp och är med som sponsorer för Solos.
David och Novalié Holst driver djuraffär i Grästorp och är med som sponsorer för Solos. Foto: Kristian Hjorth

– Jag hann inte ens fundera innan Novalié hade hoppat på, säger David Holst som driver butiken tillsammans med sin hustru Novalié.

Butiken sponsrar Solos med hund- och kattmat som körs ut och skänks till katthem och hundstall.

Mycket bättre tillsammans

Nu ligger Solos i startgroparna för att 14 maj arrangera sitt första stora evenemang. Vårlöpet.

Det innebär inte att löpande tikar samlas ihop, inte heller är det en löpartävling:

– Nej, det är en hojtur där jag och Virus visar vägen. Vi kommer att köra ungefär elva mil och startar på förmiddagen från Grästorp energis parkering, säger Lena.

I skrivande stund är 45 personer anmälda.

Stellan och Lena är noga att poängtera att de inte hade kunnat driva Solos utan sina medhjälpare:

– Nej, utan dem, våra ”valpar” som vi kallar motorcykelåkarna, Nathalie och Novaliés hade Solos inte funnits. Vi gör det här tillsammans, och tillsammans är vi mycket bättre, som Marina brukar säga.

Artikeltaggar

Djur och naturGrästorpGrästorp energiGrästorps kommunGrästorps veterinärklinik och rehabHusdjurMeraMotorcyklarNyheterSolosTrestad hundfysik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.