Hoppa till huvudinnehållet

Udda problemet – konstverk i rondell skadar personalen: ”Skär sönder händerna”

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Utsmyckningen i Ågårdsrondellen innehåller små glas- och porslinsskärvor och lämpar sig inte för rensning för hand.
Utsmyckningen i Ågårdsrondellen innehåller små glas- och porslinsskärvor och lämpar sig inte för rensning för hand. Foto: Sören Turesson

Underhållet av Ågårdsrondellen försvåras av ett ovanligt problem.

Personalen riskerar skärskador.

Det är utsmyckningen i rondellen som ställer till det.

Konstverket som ligger i rondellen vid Sparbanken Lidköping Arena består av porslinsskärvor och har fått en påväxt av mossa och ogräs.

Servicenämnden har gett uppdraget åt serviceförvaltningen att snygga till stadens rondeller, men just här har man stött på en vass motgång.

– Det har blivit en arbetsmiljöfråga. Parkchefen säger att personalen skär sönder händerna på konstverket när det ska rengöras. Nu ska man undersöka om det går att göras med maskin istället. Utmaningen där är att porslinsskärvor kan träffa bilar under sopningen, säger ordförande i nämnden Karl Wiktorsson.

Ogräsmedel biter för övrigt inte på utsmyckningen.

Slingrande Lidan

Konstverket kom till 2003 och består av betongplattor med porslinskross och vassa glasskärvor från vandaliserade busskurer i Göteborg.

När den anlades slingrade den sig över rondellen över Ågårdsbron till Ljunghedsrondellen för att symbolisera Lidans vattendrag. Porslinskrosset ska vara en hänvisning till Lidköpings Rörstrandshistoria.

Men utsmyckningen har kantats av en hel del utmaningar.

Porslin och glas i rondellerna vid arenan.
Porslin och glas i rondellerna vid arenan. Foto: Sören Turesson

Trafikproblem

Dåvarande Vägverket (i dag Trafikverket) som stod för projektet i samarbete med kommunen fick 2004 erfara att den fick en effekt man inte väntat sig – den blev ett trafikproblem.

Den belysning bestående av 50 armaturer som skulle lysa upp porslinsslingan var så stark och dåligt avskärmad att den blev farlig. Bilister trodde att de fick möte i rondellen. Lamporna har därefter inte använts, enligt uppgift från förvaltningen.

Rondellen blev även tidigt en kostsam historia rent skötselmässigt då omgivande gräs inte kunde klippas med maskiner.

Två artiklar från NLT  år 2003 och 2004.
Två artiklar från NLT år 2003 och 2004.

Artikeltaggar

SamhälleÅgårdsrondellen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.