Hoppa till huvudinnehållet

Magnus Harjapää (SD): ”Jag är ingen ’brunskjorta’, tvärt om”

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Magnus Harjapää (SD) älskar Grästorp och brinner för landsbygden.
Magnus Harjapää (SD) älskar Grästorp och brinner för landsbygden. Foto: Emma Hurtig

Att ha en superkraft som är att ifrågasätta saker kommer man långt med. I alla fall som politiker.

NLT fick sig en pratstund med Magnus Harjapää (SD) som berättade om landsbygden, Grästorpsidyllen och hur det var att vara Sverigedemokrat 2014.

Det var nämligen då, 2014, som Sverigedemokraterna i Grästorp bildades. Magnus Harjapää fick hejarop och puffar från partiets distriktsordförande om att starta ett lokalparti.

– Jag besökte ett låtsasfullmäktige som SD höll i Skövde. Jag har alltid varit samhällsintresserad, men det fanns inte på kartan att jag skulle bli politiker, det hade ingen i min familj varit tidigare, berättar Magnus.

Men han besökte trots allt låtsasfullmäktigemötet eftersom han tyckte att det lät roligt och aldrig tidigare hade varit på något kommunfullmäktige.

– Jag sprang till och med upp i talarstolen, men jag minns inte vilket ämne det handlade om.

"Var skitnervös"

Det var när han klev ner från talarstolen som distriktsordföranden haffade honom och påpekade att Magnus borde starta SD i Grästorp.

Sagt och gjort. Det blev ett parti och det kom in i Grästorps kommunfullmäktige.

– Jag var skitnervös, jag hade ingen kunskap om hur det går till eller vad politik egentligen är. Men jag upptäckte att man kan bli politiker utan att kunna allt. Det är en process, man lär sig. Alla som kan se saker som är bra och saker som är dåliga kan bli politiker, det krävs inte så mycket förkunskap. Min superkraft är att ifrågasätta saker.

Den som följt Grästorps politik vet att Magnus brinner för landsbygden. Han kom från Göteborg till Grästorp för 15 år sedan och ångrar inte familjens flytt:

– När vi kom hit upplevde jag tryggheten. Helt förälskad blev jag när jag och min fru skulle lämna vattenprover på kommunhuset som var vid torget då. På disken låg ett par nycklar och en handväska, inte en människa syntes till. Vi tittade förbluffat på varandra. När vi ropade svarade en röst från ett annat rum: ”Vi sitter och fikar, vi kommer strax”.

– Det är det jag vill behålla, småstadsidyllen. Den finns fortfarande kvar, inte riktigt som då, men tryggheten och gemenskapen och att folk litar på varandra finns absolut. Det är väl det som är Grästorpsandan. Men vi måste jobba med att behålla den.

Växa, men lagom

Ett sätt att göra det är enligt Sverigedemokraterna att Grästorp ska växa, men i lagom takt.

– Höghus i Grästorp passar inte in. Självklart måste vi ha lägenheter, men inte sjuvåningshus, byggnaderna måste passa in till de som redan finns här. De som flyttar hit gör det för småstadsidyllens skull. De vill känna tryggheten och gemenskapen. Jag är övertygad om att man kan göra det om man växer i lagom takt. Det gäller att ha fingertoppskänsla.

Magnus förklarar om den väg som Grästorps kommun bör följa:

– Barn växer upp i Grästorp, lämnar orten för studier och återvänder sedan till orten när de själva vill bilda familj, för att de trivdes så bra.

Viktigt för Sverigedemokraterna är också att kommunen fokuserar på omsorg, social verksamhet och skola. Den är bra i dag, men den kan bli bättre:

– Vi får inte ligga på latsidan, det blir fort dåligt.

Känner sig trygg

Under rådande mandatperioden tog Linda Fridlund över efter Magnus som ordförande för Grästorps Sverigedemokrater. I vintras valde hon att säga upp sig från alla sina politiska åtaganden. Magnus är därför åter bakom ordförandeklubban.

– Jag har jobbat heltid som politiker i regionen, men det blir mer än heltid, för politiska uppdrag blir man aldrig fri från. Nu väljer jag att trappa ner i regionen och fokusera mer på Grästorp.

Vad gäller valet känner sig Magnus trygg.

– Jag är relativt övertygad om att vi kommer att öka. Vi har fört fram våra åsikter väldigt bra i kommunfullmäktige och berättat vad vi vill och inte vill. Mitt uppdrag har väl lite varit att hålla igen på andra politiker. Även om jag gillar entusiasm så får man inte sväva ut och hitta på låtsasgrejer.

Att vara Sverigedemokrat ses av många som kontroversiellt, något Magnus fick erfara i början av sitt politiska engagemang.

– Ja, det var jobbigt 2014. Vissa valde att inte vara vän med mig längre. Men jag har inte fått några hot eller liknande. Folk tror en massa saker om mig, men ta en fika med mig då, så får man se vem jag är. Jag är ingen ”brunskjorta”, tvärt om.

Magnus Harjapää.
Magnus Harjapää. Foto: Alf Ehn

Artikeltaggar

Grästorps kommunHåleMagnus HarjapääNyheterPolitikSverigedemokraterna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.