Förslaget när pastoratet måste spara: nio kyrkor i Grästorp stängs på vintern

Publicerad:

Pengar behöver sparas i Grästorps pastorat.

De största utgifterna består av personalkostnader och fastigheter.

Ett sätt att spara vara att dra ner på användandet av kyrkorna på landsbygden.

Grästorps pastorat har i skrivande stund 4 601 medlemmar, men man räknar med att medlemsantalet kommer att minska med 1,5 procent per år.

Minskningen beror, förutom att medlemmar väljer att gå ur Svenska kyrkan, på att det döps färre personer än vad som dör. Vid dopet blir man automatiskt medlem i Svenska kyrkan.

Just Grästorps pastorat har en god ekonomi med 100 miljoner i kassan. I och med det fallande medlemsantalet ändras dock pastoratets ekonomi.

De största utgifterna för pastoratet är personalkostnader, verksamhetsaktiviteter och fastigheter.

De viktigaste fastigheterna är kyrkorna. Grästorps pastorat bedriver verksamhet i tio kyrkor. Alla är skyddade enligt kulturmiljölagen som gäller kyrkobyggnader uppförda innan 1939.

Den yngsta kyrkan i Grästorps pastorat är Grästorps kyrka, som stod färdig 1916. Äldst i bygden är Ås kyrka, som har anor från 1100-talet, och dessutom vilar på en storhög från yngre järnåldern.

För att minska pastoratets fastighetskostnader har fyra olika alternativ tagits fram:

Huvudkyrka: regelbunden verksamhet och öppet året om. Så stor del som möjligt av pastoratets verksamheter hålls i den. Den hålls också öppen med tidlås för spontana besök och enskild bön.

Året runt-kyrka: även denna är öppet året runt och har regelbunden verksamhet, veckovis eller månadsvis. Det är så här som pastoratets kyrkor används i dag.

Sommarkyrka: kyrkan är enbart öppen för gudstjänster sommartid, men vid speciella tillfällen och förrättningar kan den tas i bruk. Grundvärmen sänks i kyrkorna för att spara på el.

Öppen kyrka: kyrkan har öppet med tidlås under sommarhalvåret. Stöldbegärliga föremål får därför plockas undan och kyrkan används inte till de regelbundna gudstjänsterna. Kyrkan kollas till en gång i månaden.

En lokalförsörjningsplan håller på att utarbetas för Grästorps pastorat. I planen föreslås kyrkorådet ”huvudkyrka” och ”sommarkyrka” som mest lämpade alternativ. I förslaget skulle Grästorps kyrka vara huvudkyrka och de nio andra kyrkorna runt om på landsbygden skulle vara sommarkyrkor.

Genom detta skulle man kunna spara omkring 180 000 kronor i elkostnader per år. Man skulle också spara in pengar på personalkostnader under vintertid med 0,3 tjänster.

Förslaget är skickat på remiss till de fem församlingsråden. Beslut kommer att fattas på kyrkofullmäktige i september.

Artikeltaggar

Ås kyrkaGrästorps kommunGrästorps kyrkaGrästorps pastoratMeraNyheterSvenska kyrkan

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare