Hoppa till huvudinnehållet

Lidköpingsproffset om sin nya verklighet: ”Högsta nivån jag har varit på”

Publicerad:
Fotbollslivet leker för Axel Lindahl.
Fotbollslivet leker för Axel Lindahl. Foto: Tommy Andersson

Från Lidköping, till Oskarshamn, via Jönköping, vidare till Degerfors, en avstickare till Norge, tillbaka till Degerfors och nu i Kalmar.

27 år gammal är Axel Lindahl på toppen av sin karriär.

– Jag hoppas fortfarande kunna ta flera steg, säger det LIF-fostrade fotbollsproffset.

Han är på väg till en dagen efter match-träning, när NLT får tag på honom. Laget anlände till Kalmar vid 03-tiden natten mellan måndag och tisdag, efter att ha varit i Göteborg och norpat tre poäng på Gamla Ullevi.

– Det var ingen superprestation av oss, speciellt inte i den första halvleken, men det är en resultatbaserad sport och vi är förstås nöjda med de tre poängen. Vi har haft lite stolpe ut tidigare, så det var skönt att ha stolpe in nu, säger Axel Lindahl.

Hyllar Rydström

Den 27-årige Lidköpingskillen har numera Larmtorget, tabellnian Kalmar FF och Guldfågeln arena som sitt nya hem. Tidigare i vintras skrev han på ett treårskontrakt med den hajpade Smålandsklubben och under Henrik Rydströms vingar är tanken att fotbollsproffset nu ska fortsätta att utvecklas.

Kalmars tränare Henrik Rydström är populär.
Kalmars tränare Henrik Rydström är populär. Foto: Adam Ihse/TT

– Det är den bästa tränaren jag har haft. Han har stor kunskap och erfarenhet och en pedagogik som är lite unik, säger Axel Lindahl om den Henrik Rydström som efter fjolårets succésäsong verkligen har hyllats runt om i fotbolls-Sverige.

– Han har en pondus och en jäkla karisma. Det är en tränare du vill följa.

En fartspelare

Efter en, rent spelmässigt, misslyckad sejour i norska toppklubben Bodö/Glimt vände Axel Lindahl i höstas hem på lån till forna klubben Degerfors. Han var med och sköt kvar den värmländska klubben i allsvenskan, men när 2021 förbyttes till 2022 gick resan vidare till Småland och Kalmar.

Väl där har Axel Lindahl direkt tagit en ordinarie plats till höger i backlinjen.

– Jag trivs bra och kommer i många lägen som passar mig bra som spelare. Jag får vara med och starta anfall och kan använda min fart tidigt i planen, säger 27-åringen, som de senaste åren mest har agerat wingback i sina klubbar.

– Det är stor skillnad och jag jobbar dagligen med positionsspelet och att hitta rätt i de bitarna. Jag var lite vilsen i början.

Sängliggande

På tal om lite vilsen – det är också vad hans kropp har varit den senaste tiden. Axel Lindahl missade två matcher i mitten av april efter att ha legat nerbäddad i sängen.

Axel Lindahl forsar fram på högerkanten i Kalmar.
Axel Lindahl forsar fram på högerkanten i Kalmar. Foto: Patric Söderström/TT

– Jag åkte på någon slags influensa och var riktigt dålig där i några dagar. I förra matchen hade jag ingen energi alls, nu mot Göteborg var det lite bättre, säger Axel Lindahl, som i samband med måndagens match även hann byta några ord med Lidköpings andra allsvenska proffs, Gustaf Norlin.

– Det var skitkul att hinna träffa honom lite innan matchen. Vi är goda vänner, men vi har ju inte daglig kontakt.

”Högsta nivån”

27 år gammal är Axel Lindahl, som precis har köpt en ny lägenhet i centrala Kalmar, inne på sin andra allsvenska klubb och sin femte raka säsong på elitnivå. Att fotbollslivet just nu leker är med andra ord ingen överdrift.

I det stora perspektivet, var i karriären känner du att du befinner dig?

– Jag är på den högsta nivå jag har varit. Jag har hela tiden tagit ganska tydliga steg i min karriär, division för division, och jag känner att jag behärskar den här nivån, säger Axel Lindahl och fortsätter:

– Samtidigt hoppas jag ju fortfarande kunna ta fler steg i min utveckling.

Nästa steg, i det kortsiktiga perspektivet, är Hammarby på Guldfågeln arena på söndag.

Fakta

Axel Lindahl

Ålder: 27.

Bor: I en nyinköpt lägenhet i centrala Kalmar.

Yrke: Fotbollsproffs.

Position: Högerback/wingback.

Klubb: Kalmar FF.

Moderklubb: Lidköpings IF.

Andra klubbar: LFK Akademi, Lidköpings FK, Oskarshamns AIK (2016-17), Jönköping Södra (2018), Degerfors (2019-21), Bodö/Glimt (2021).

Artikeltaggar

Axel LindahlFotbollGustaf Norlin

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.