Hoppa till huvudinnehållet

Här tar Lidköpings nya badstrand form – projekt för 200 miljoner har startat

Publicerad:
Reporter Martina Rask
Martina Rask
martina.rask@nlt.se
Nu har strandpromenaden i Framnäs börjat byggas.
Nu har strandpromenaden i Framnäs börjat byggas. Foto: Sören Turesson

Projektet med strandpromenaden som innebär ny badstrand, bryggor, vattenpark och ny pir, är i full gång.

– Vi har påbörjat arbetet med sandstranden, säger Ronnie Hollsten.

Lidköpings kommun vill inte längre få kritik för att inte värna om det strandnära.

I ett stort projekt som har en prislapp på drygt 200 miljoner kronor gör man en jättesatsning på Vänerstranden.

Mellan Kronocampingen i Framnäs och småbåtshamnen i Västra Hamnen håller en strandpromenad på att anläggas. En strand ska fyllas ut och ge en ny badplats, en vattenpark ska byggas och strandpromenaden kommer att ledas ut på en lång pirarm. Omklädningsrum och en byggnad med plats för kafé eller restaurang finns inritade i planen.

BILDEXTRA: Nya strandpromenaden – så ska den se ut

Påbörjat jobbet

Just nu syns aktivitet i området.

– Vi har påbörjat arbetet med strandskoningen, sandstranden, strandpromenaden och noden. Vi arbetar med att få rätt höjdnivå på alla delar. I noden förbereder vi för en överlast för att minimera framtida sättningar, säger Ronnie Hollsten, projektledare.

Strandpromenaden, stranden och en liten torgplats beräknas kosta 73,8 miljoner kronor. Vattenparken har en prislapp på 34,6 miljoner kronor och pir och bryggor 81,5 miljoner kronor. Flytten av dagvattenutloppet kostar 10, 3 miljoner kronor.

Miljömässiga kompensationsåtgärder beräknas kosta cirka 10 miljoner kronor i form av en fågeldamm och fiskyngeldamm i Lockörn vid Villabadet.

Spaden i sanden för strandparken på Framnäs: ”Vi har längtat”SD mot strömmen i beslut om strandpromenad: ”Inget större värde för Lidköping”
Översiktsbild på planerad strandpromenad och strandpark i Framnäs och Västra hamnen i Lidköping. Bild: Lidköpings kommun
Översiktsbild på planerad strandpromenad och strandpark i Framnäs och Västra hamnen i Lidköping. Bild: Lidköpings kommun

Artikeltaggar

FramnäsSamhälle

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.