Hoppa till huvudinnehållet

Klara och oklara besked vid politikerutfrågning: ”Vi vill ha svar”

Publicerad:
SPF Seniorerna Skara frågade ut politiker från samtliga partier om ämnen som berör den äldre delen av befolkningen.
SPF Seniorerna Skara frågade ut politiker från samtliga partier om ämnen som berör den äldre delen av befolkningen. Foto: Elin Andersson

De flesta partierna i Skara säger ja till gratis kollektivtrafik för pensionärer, om det vore möjligt.

Samtidigt blir det nej till kommunalt anställda läkare och sedan vill alla ha en bättre dialog mellan politiker och pensionärer.

– Vi ser fram emot att alla förslag blir verklighet, sammanfattar SPF Seniorerna Skaras ordförande Anita Afzelius-Alm.

I veckan var samtliga partier inbjudna av SPF Seniorerna Skara för att debattera och framföra sina åsikter om olika frågor som berör äldre i samhället. Åtta politiker deltog under ledning av Svante Kilander som agerade moderator.

– Vi vill ha svar på frågor som är särskilt viktiga för vår åldersgrupp. Frågor som kommer upp är boende, sjukvård, kollektivtrafik, tillgänglighet och inte minst dialogen med kommunen, inledde Anita Afzelius-Alm, ordförande för SPF Seniorerna i Skara.

Anita Afzelius-Alm, ordförande för SPF Seniorerna i Skara, inledde när de frågade ut politiker från samtliga partier om ämnen som berör den äldre delen av befolkningen.
Anita Afzelius-Alm, ordförande för SPF Seniorerna i Skara, inledde när de frågade ut politiker från samtliga partier om ämnen som berör den äldre delen av befolkningen. Foto: Elin Andersson

Inför ett 30-tal pensionärer redogjorde partierna för sina ståndpunkter under över två timmar. En av frågorna handlade om de bussar som körs i centrala Skara så gott som utan passagerare och vad som kan göras åt det.

– Västtrafiks lösning passar inte oss, utan vi måste komma på något annat och samtidigt inte bryta avtalet med Västtrafik. Det bästa vore att köra taxibilar för busstaxa, tyckte Ylva Pettersson från Moderaterna.

 Ylva Pettersson från Moderaterna.
Ylva Pettersson från Moderaterna. Foto: Elin Andersson

Kopplat till detta ställdes också frågan om pensionärer ska få åka buss gratis. Fem av de åtta partierna tycker att det vore bra, om det bara gick att genomföra på ett smidigt och rättvist sätt.

Magnus Gunnarsson från Miljöpartiet.
Magnus Gunnarsson från Miljöpartiet. Foto: Elin Andersson

– Vi skulle vilja ha helt gratis kollektivtrafik för alla egentligen, svarade Magnus Gunnarsson från Miljöpartiet medan den gröna kollegan i Centerpartiet, Lars Berg, svarade nej.

– Det är inte rimligt att fullt friska människor åker gratis, tyckte han.

Lars Berg i Centerpartiet.
Lars Berg i Centerpartiet. Foto: Elin Andersson

Det var inte lika solklart med en majoritet för eller emot att kommunen själva skulle vilja anställa läkare, vilket inte är tillåtet idag då vården sköts av regionen.

Ove Berlin från Sverigedemokraterna.
Ove Berlin från Sverigedemokraterna. Foto: Elin Andersson

– Det vill vi gärna ha om det går, men då måste vi först ändra på systemet, svarade Ove Berlin från Sverigedemokraterna samtidigt som Jan-Ove Gutegård Jakobsson från Socialdemokraterna tyckte att det skulle bli ett bättre samarbete mellan kommunen och regionen kring läkare.

– Den här frågan borde ni också diskutera med de som är regionpolitiker, sa han.

Jan-Ove Gutegård Jakobsson från Socialdemokraterna.
Jan-Ove Gutegård Jakobsson från Socialdemokraterna. Foto: Elin Andersson

Nästa fråga handlade om dialogen mellan de pensionärer som bor i kommunen och dess politiker. 2,5 partier tyckte att det redan i dag är en bra dialog medan fem var på det klara med att den kan bli bättre.

Tanjo Andersson från Kristdemokraterna.
Tanjo Andersson från Kristdemokraterna. Foto: Elin Andersson

– Kom till Kafé Fullmäktige nästa gång och prata med oss där, uppmanade Kristdemokraternas Tanjo Andersson.

– Vi träffar dagligen äldre personer och hör sällan klagomål på kommunen, resonerade Karin Schmidt från Liberalerna.

Karin Schmidt från Liberalerna.
Karin Schmidt från Liberalerna. Foto: Elin Andersson

Ett par frågor handlade om boende för äldre i framtidens Skara, både för de som är pigga och de som behöver olika insatser för att klara sig.

– Vi behöver snart fundera på vad vi ska göra efter att Teglagården är färdigbyggt, för det kommer inte att räcka. Kanske kan ett särskilt boende i Axvall vara lämpligt, tyckte Johnny Karlsson Edvinsson från Vänsterpartiet.

Johnny Karlsson Edvinsson från Vänsterpartiet.
Johnny Karlsson Edvinsson från Vänsterpartiet. Foto: Elin Andersson

Artikeltaggar

ÄldreNyheterPolitikerSkaraSPF SeniorernaVal 2022

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.