Hoppa till huvudinnehållet

Kärlekssagan lever – Maj och Roland firar diamantbröllop: ”Vi känner oss som 20”

Publicerad:
Maj och Roland har hållit ihop över ett halvt sekel och har hela tiden trivts i varandras sällskap.
Maj och Roland har hållit ihop över ett halvt sekel och har hela tiden trivts i varandras sällskap. Foto: Åsa Mwansa

I dag firar Maj och Roland Jonsson diamantbröllop - 60 år som gifta. Hur gör man för att hålla kärleken vid liv i över ett halvt sekel?

– Jag vet inte, men vi har gemensamma intressen och många goda vänner, säger Roland.

En höstsöndag 1960 begav sig Roland Jonsson hemifrån Edsvära till föreningshuset i Arentorp för att dansa. Föga anade han att han skulle träffa sitt livs kärlek, men så blev det. Där stod hon - Maj från Uvered.

– Det var då vi träffades första gången och fick upp ögonen för varann, säger Roland.

Vid den tiden jobbade Maj som hembiträde i Vara och Roland jobbade på KPAB i Kvänum. På valborgsmässoafton 1962 sa de ja till varandra.

– Vi hade ett litet bröllop för de allra närmsta, berättar Maj.

Hon skulle fylla 21 och Roland 20 när de gifte sig och bröllopsmiddagen hölls på Stadshotellet i Lidköping. Senare fortsatte festen hemma hos Majs föräldrar på Barkagården i Uvered. Dit kom många vänner och ropade ut brudparet.

Första tiden efter bröllopet bodde Maj kvar hemma, eftersom Roland gjorde lumpen på F7 Såtenäs.

– Sen fick vi en pojke, han blir 60 år i år. Han är född på augusti. Det var ju så på den tiden, då gifte man sig, säger Maj.

Trivs i Tråvad

1963 flyttade paret till Tråvad och efter några år fick de ytterligare en son. Men vad är då knepet för ett långt och lyckligt äktenskap? Paret menar att gemensamma intressen spelar stor roll. I deras fall är det fotboll. Roland brinner för Edsvära Norra Vånga FF, och det gör Maj också. De ser så många matcher de kan, är engagerade i kommittén för Edsvallens skötsel och har klubbhuset som sitt ansvar.

– Sen är jag styrelseledamot i form av vice ordförande. Det är som ordförande, för det har vi ingen, säger Roland.

Maj och Roland ser med lika mycket värme på varann som dagen de gifte sig för 60 år sedan.
Maj och Roland ser med lika mycket värme på varann som dagen de gifte sig för 60 år sedan. Foto: Åsa Mwansa

Sen har livet rullat på. Maj var hemma de första åren med barnen, och jobbade därefter bland annat på kostenheten i Vara kommun. Hon var i Larv de sista fem åren innan pensionen vid 67 års ålder. Roland började efter KPAB på Swegon där han blev kvar i 25 år. Han hade också en egen firma på fritiden, Stora Hovs aluminium, som han drev i 29 år.

Det har blivit en mängd bussresor i Europa genom åren och en gång semestrade de i Thailand. Numera tar de helst bilen och reser runt i Sverige.

Firar i Kvänum

På Valborgsmässoafton ska de fira på Lumber och Karle med närmsta familjen - sönerna Peter och Tommy, deras respektive och de fem barnbarnen.

Vad är det bästa med Roland?

– Han är väldigt duktig på saker och ting. Han är bra på att visa uppskattning och beundrar mig när jag lagar god mat och sätter värde på det jag gör, säger Maj.

Vad är det bästa med Maj?

– Det finns så mycket. Hon har alltid varit en god hustru. Hon är hjälpsam och vi kompletterar varandra. En kan inte mer begära. Vi har fått två barn, och så mycket som vi har kramats och gett varandra ömhet - det är ett fantastiskt äktenskap vi har haft.

Artikeltaggar

ÄktenskapMänskligtTråvad

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.