Hoppa till huvudinnehållet

Lägre skolpeng än förväntat för nya friskolan: ”Hoppas vi kan reda ut det här”

Publicerad:
Reporter Christoffer Dunälv
Christoffer Dunälv
christoffer.dunalv@nlt.se
Raoul Wallenbergskolan öppnar en ny friskola för högstadieelever i Lidköping i höst. Men den totala skolpengen riskerar att bli lägre än budgeterat.
Raoul Wallenbergskolan öppnar en ny friskola för högstadieelever i Lidköping i höst. Men den totala skolpengen riskerar att bli lägre än budgeterat. Foto: Sören Turesson

I augusti öppnar Raoul Wallenbergskolan högstadieverksamhet i Lidköping.

Men nyligen informerades skolledningen om att den totala skolpengen riskerar att bli lägre än budgeterat.

– Det är ingenting som äventyrar själva skolstarten eller skolan i sig, men det blir tuffare ekonomiskt så klart, säger Peter Gejervall, vd för RWS Skaraborg.

Hösten 2020 etablerades en kontakt mellan Raoul Wallenbergskolan (RWS) och ledande företrädare vid Lidköpings kommun för etablering av en ny högstadieskola.

Olyckligt – men kommunen anser sig inte ha det direkta ansvaret

I januari 2021 lämnades en ansökan in till Skolinspektionen samt en budgetredovisning om hur verksamheten skulle bedrivas. Budgeten baserades på den skolpeng som gällde i kommunen för året som tillståndet söktes; i det här fallet 102 000 kronor per elev och läsår, enligt RWS:s företrädare.

I september förra året fick friskolan klartecken att etablera sig i Lidköping och sedan dess har omfattande renoveringar för mångmiljonbelopp genomförts i gymnasieskolorna Portalens och Thoréns gamla lokaler på Rörstrandsområdet där den nya verksamheten ska bedrivas.

40 procent

Men i mars meddelades ett preliminärt besked om skolpengen för 2022 och enligt den ska lokalpengen, som är en del av den totala skolpengen, sänkas från 18 373 kronor per elev och skolår till 10 930 kronor.

Det innebär ett tapp på 7 443 kronor per elev och läsår, en minskning med cirka 40 procent.

Ett hårt slag för skolan som budgeterat för en klart högre summa.

– De här uppgifterna har funnits hela tiden i våra ansökningar och det är ingen som har kommenterat dem på något sätt. De har kunnat se vår budgetkalkyl hela tiden och att komma med detta endast ett par månader före skolstarten. Jag tror inte jag behöver säga så mycket mer egentligen, säger Peter Gejervall.

Peter Gejervall är vd på Raoul Wallenbergskolan Skaraborg.
Peter Gejervall är vd på Raoul Wallenbergskolan Skaraborg. Foto: Johan Espefält

Snäv tidsram

Vad skulle det få för effekter om skolpengen blir drygt 7 400 kronor lägre per elev?

– Det är så klart absolut ingenting som man önskar, definitivt inte med den snäva tidsramen bara ett par månader före en eventuell skolstart – det tror jag alla kan förstå, säger Peter Gejervall och fortsätter:

– Det är ingenting som äventyrar själva skolstarten eller skolan i sig men det blir tuffare ekonomiskt så klart. Det går inte att sticka under stolen med.

Planen är att ta emot 150 elever första året för att under andra året utöka till cirka 270 elever. Totalt ska skolan kunna ta emot runt 350 elever. Sett till vad skolan budgeterat skulle den sänkta skolpengen bli klart kännbar.

Hopp om lösning

Men inget beslut är ännu fattat och Peter Gejervall har hopp om en lösning.

– När vi skriver avtalet så knyter vid det till den här pengen – det är så det funkar. Jag hoppas att vi kan reda ut det här på ett dialogmässigt sätt för den här frågan behöver lösas.

Artikeltaggar

LidköpingLidköpings kommunSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.