Hoppa till huvudinnehållet

En Prideparad för alla

Publicerad:
Företrädare för Moderata ungdomsförbundet i Lidköping är besvikna på fjolårets Prideparad då de enligt debattartikeln utsattes för glåpord. "En parad av kärlek och gemenskap förvandlades till en parad av hat", skriver de.
Företrädare för Moderata ungdomsförbundet i Lidköping är besvikna på fjolårets Prideparad då de enligt debattartikeln utsattes för glåpord. "En parad av kärlek och gemenskap förvandlades till en parad av hat", skriver de. Foto: Thomas Kühnel

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I onsdagens tidning kan man läsa om hur Lidköping Pride återigen ska anordna sin årliga Pridevecka med tillhörande Prideparad. Ett fantastiskt initiativ! Friheten att vara, och älska vem man vill, är rättigheter som vi måste hålla hårt i. Detta är ett av många privilegier med att bo i Sverige och något vi måste försvara mot meningsmotståndare. Av denna enkla anledning finns Prideparaden. En parad där ingen ska behöva vara rädd. En parad där ingen ska behöva stå bakom en mask. En parad där ingen ska bli smutskastad. I många städer gick denna parad av stapeln med ett strålande resultat. Men tyvärr inte i Lidköping.

Moderata Ungdomsförbundet kommer alltid stå på frihetens högra sida. Men Pride ska samtidigt inte vara en politisk parad. Oavsett partitillhörighet, ideologi eller ställning ska man ha rättigheten att delta och uttrycka sin kärlek. Vänster, höger, upp eller ner, kärleken ska vara för alla. Med ovanstående anledning blev vi mycket förvånade efter att vi anlände till Lidköping Prideparad 2021. På plats var inte bara hundratals människor som stod upp för kärleken, vilket var en fantastisk syn. På plats fanns också människor med stora banderoller. Banderoller med politiska budskap eller tillhörigheter.

Ett utdrag av dessa budskap var: ”Migrationsverket är rasister, bojkotta!” eller ”Rösta med hjärtat och rösta rött”. Flera representanter från företag och ungdomsförbund syntes också till med deras flaggor. Detta är en vanlig syn på olika Prideparader runt om i landet och i många aspekter är det bra att organisationer kan delta med flera medarbetare och visa sitt stöd. Däremot hade Lidköping Pride varit tydliga inför paraden att den skulle vara fri från företag och politiska budskap. Av denna anledning var det därför konstigt att dessa stora banderoller syntes till utan att arrangörerna ingrep.

När paraden sedan startade ville vi i Moderata Ungdomsförbundet gärna gå med Prideflaggor som resterande tåg. Vår flagga var regnbågsfärgad med texten ”Kärlek för alla”. Längst ned till höger stod Moderata Ungdomsförbundets logga. Så fort vi tog upp denna flagga blev det genast kaos. Flera deltagare i tåget började skrika ”Inga rasister på våra gator” eller ”Ni är homofober”. Människor buade och skrek åt oss. Samtidigt deltog andra politiska organisationer och delade ut flygblad med deras politiska åsikter och de stora banderollerna med vänsterpolitik fick vara kvar i luften. Men till oss kom arrangörerna och bad oss ta ned vår regnbågsflagga. Vi lyssnade. Men efteråt fortsatte glåporden och buandet. Människor fortsatte skrika ”homofober” åt vårt håll. En av arrangörerna till Lidköping Pride deltog även i smutskastningen. En parad av kärlek och gemenskap förvandlades till en parad av hat. Lidköping Pride som inför paraden ville visa sig opartiska tog då en tydlig politisk ställning.

Moderata Ungdomsförbundet i Lidköping önskar därför att paraden i år sköts på ett mycket mer professionellt sätt. Antingen ska förbudet mot organisationer tas med mycket större allvar och alla flaggor och banderoller som inte har ett kärleksfullt budskap ska undanbedes. Samtidigt ska det även införas ett totalförbud på att dela ut flygblad med politiska åsikter, oavsett partitillhörighet. Om Lidköping Pride inte klarar av att hålla denna linje önskar vi att paraden istället arrangeras på ett liknade sätt som i andra städer. Öppen för alla. Oavsett val önskar vi verkligen att paradens arrangörer i år är politiskt opartiska. För i en Prideparad ska kärleken, och endast kärleken stå i fokus.

Erik Cerenius, ordförande MUF Lidköping

Emilia Andersson, vice ordförande MUF Lidköping

Artikeltaggar

DebattLidköpingLidköping prideMUF