Hoppa till huvudinnehållet

Här finns Skaraborgs mest företagsamma invånare

Publicerad:
Reporter Mattias Olsson
Mattias Olsson
mattias.olsson@nlt.se
Reporter Mats Rosqvist
Mats Rosqvist
mats.rosqvist@nlt.se
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Kommunalråden Kent Larsson, Gabriela Bosnjakovic och Daniel Andersson är nöjda med att ha företagsamma invånare i sina kommuner.
Kommunalråden Kent Larsson, Gabriela Bosnjakovic och Daniel Andersson är nöjda med att ha företagsamma invånare i sina kommuner. Foto: Mattias Olsson

Högst andel invånare som driver företag i Skaraborg finns i Essunga kommun. Grannkommunerna Vara och Grästorp ligger precis bakom på listan, det visar en undersökning gjord av Svenskt Näringsliv Västra Götaland.

Det är alltså i Essunga som andelen företagsamma invånare är störst, där 17,3 procent av invånarna driver företag.

Vara ligger tvåa med 16,6 procent, och Grästorp trea med 16,5 procent.

I alla tre kommuner har andelen företagare blivit fler under den senaste femårsperioden. Jämfört med 2017 har andelen företagsamma invånare i de tre kommunerna ökat mest i Grästorp, som stigit med 07, procentenheter.

Bra resultat ger även nöjda kommunalråd.

– Jättekul att det ser ut på det här viset. Näringslivet och föreningslivet är viktiga aktörer i Essunga kommun, och vi allihop tillsammans driver utvecklingen framåt. Detta är ju statistik och undersökningar, så man får ta det för vad det är, men det är alltid roligt att ligga i toppen, säger Essungas kommunalråd Daniel Andersson (M).

Varas kommunalråd Gabriela Bosnjakovic (M) betonar vikten av att skapa bra förutsättningar för företagande.

– Det är glädjande att se att allt fler tar steget och startar företag i kommunen. Det är viktigt att skapa möjlighet till företagande, det gör vi genom att aktivt arbeta långsiktigt med vårt lokala företagsklimat som på olika sätt kan underlätta för företagare, säger Gabriela Bosnjakovic.

Kent Larsson (M) är ett av kommunalråden i Grästorps kommun. Enligt honom skriker Grästorp efter fler lokaler för företagare, men placeringen i Skaraborg tror han är en bidragande orsak till företagsamma medborgare:

– I Grästorp tror jag att kommunens läge kan bidra till att många blir företagare. Kommunikationerna med järnväg, bussar och vägarna 44 och 47 gör att det är lätt att ta sig hit. Lägg där till att det är en bra kommun att bo i om man vill bo där man verkar.

Artikeltaggar

Daniel AnderssonEssunga kommunGabriela BosnjakovicGrästorps kommunNyheterNäringslivVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.