Hoppa till huvudinnehållet

Törsten släcks på Bustads nya utegård – med stor ölfestival: ”Blir en folkfest”

Publicerad:
Den nya uteserveringen på Bustads brewing i Lidköping är fortfarande ett pågående bygge och ska stå klar först i mitten av juni. Men ägaren David Bustad har stora planer; den 30 juli planeras en ölfestival på området.
Den nya uteserveringen på Bustads brewing i Lidköping är fortfarande ett pågående bygge och ska stå klar först i mitten av juni. Men ägaren David Bustad har stora planer; den 30 juli planeras en ölfestival på området. Foto: Thomas Kühnel

Ljusa, mörka, sura och fruktiga.

Smaker från flera av landets hantverksbryggerier samlas när Bustads brewing arrangerar en ölfestival på nya uteserveringen i sommar.

– Det ska finnas ett bra utbud – det är a och o, säger ägaren David Bustad.

Sensommaren 2018 slog Bustads brewing upp portarna i Lidköping. Nu pågår arbetet med att utveckla en ny rustik beer garden på husets baksida som planeras vara färdigställd i mitten av juni.

Man har redan stora planer för den nya uteserveringen; den 30 juli planeras en ölfestival.

– Det är spikat lite i förtid kan man säga – vi är inte helt klara med serveringstillståndet, men de har varit här och det ska vara grönt. Det ska bara upp i nämnden, så förhoppningsvis blir det klubbat i veckan, säger David Bustad.

I skrivande stund har man 13 hantverksbryggerier till förfogande.

– Otursnumret 13 ser det ut att bli, men det kan eventuellt bli 14, säger David Bustad.

Framför allt gästas Lidköping av bryggerier från Göteborgsområdet, men även från Karlshamn, Malmö och Braås i Småland.

– Jag har valt vänner och branschkollegor till mig, säger David Bustad.

– Det kommer finnas allt från ljust till mörkt, från ipa och suröl. Vi kommer försöka göra det så brett som möjligt så det ska finnas något för alla.

Totalt 1 000 personer hoppas man få in under ölfestivalens två pass. Miljön kommer se aningen annorlunda ut då med hantverksbryggerier på rad, foodtrucks, liveband och ett stort tält som omfamnar festen.
Totalt 1 000 personer hoppas man få in under ölfestivalens två pass. Miljön kommer se aningen annorlunda ut då med hantverksbryggerier på rad, foodtrucks, liveband och ett stort tält som omfamnar festen. Foto: Thomas Kühnel

Ölkuponger

Det kommer krävas en inträdesbiljett och sedan får man köpa ölkuponger som används vid smakproven. Man planerar att dela upp dagen över två ”sittningar”; ett eftermiddagspass och ett kvällspass.

Anledningen är enkel.

– Det ska bli en folkfest och vi vill få in så många som möjligt. Vi har lite begränsad yta så är det ju, men vi vill ha 1 000 personer och då blir det lagom med 500 personer vid varje pass.

Förutom öl kommer gästerna även få ta del av livemusik och det kommer även finnas foodtrucks med burgare, vedeldad pizza samt tacos tillgängligt.

– Jag håller även på att jobba med ett fjärde alternativ, säger David Bustad och fortsätter:

– Vi ska bygga egna ”smokers” så eventuellt, om allt går vägen, så kommer vi sälja barbeque.

Hur är en bra ölfestival enligt dig?

– Det ska finnas ett bra utbud – det är a och o. Sedan tycker jag att det ska lite runt omkring också som liveband och liknande, det är roligt. Det ska vara en gó stämning helt enkelt.

Planerar ni för att arrangemanget ska bli återkommande?

– Det är tanken, men det får vi får se – det kanske inte kommer någon, säger David Bustad och skrattar.

Artikeltaggar

LidköpingMat och dryck

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.