Västra Götalandsregionen satsar en miljard kronor på att korta vårdköerna som vuxit under coronapandemin. Av dessa kommer 600 miljoner kronor att gå till att köpa vård från privata vårdgivare eller från andra regioner.
I slutet av mars fanns 10 900 personer i Västra Götaland som hade väntat längre tid än vårdgarantins 90 dagar, på operation eller behandling. Vid kommande årsskifte har regionens plan varit att komma i kapp den här kön och även kön till första besök där över 19 000 personer väntat längre än tre månader.
Enligt ett pressmeddelande från regionstyrelsen så visar prognosen att vårdgarantin för förstabesöken kommer att nås vid årsskiftet. Däremot tror man att det fortfarande kommer att finnas 4 000 patienter kvar i operationskön, som väntat mer än 90 dagar.
För att få bukt med köerna har regionstyrelsen sedan en tid tillbaka bestämt att satsa en miljard kronor utöver budget. Det handlar bland annat om ekonomisk ersättning till sjukhusen för all extra produktion, men även avtal med privata vårdgivare eller andra regioner.
Informationskampanj
Västra Götalandsregionen har också startat enheten Vårdgarantiservice som ska hjälpa invånarna att få svar på frågor om vårdgaranti och i vissa fall ska patienterna få hjälp att komma vidare till en annan vårdgivare som har kortare väntetider. Den servicen når man genom vårdguiden 1177.
I april påbörjade regionen en informationskampanj som syftar till ökad kännedom om vårdgarantin och de rättigheter och möjligheter man har som patient. Under april har informationen gått ut via sociala medier och via affischering i väntrum hos vårdgivare och på apotek i Västra Götaland. Informationen är också översatt till flera språk.
Patienter hänvisas till Vårdgarantiservice och den chatbot som finns på 1177.
Samtliga patienter som står i kö för ett första besök eller behandling respektive operation på regionens sjukhus, har under april fått ett brev hem med information om att de tyvärr fått vänta för länge på grund av pandemin men att de inte är ”bortglömda”.
Om de inte längre har besvär, eller om de önskar ställa sig i kö till annan vårdgivare än hemsjukhuset, kan de kontakta sitt sjukhus eller ringa till Vårdgarantiservice.
Regionstyrelsens budget för särskild tillgänglighetssatsning 2022 uppgår till totalt en miljard kronor.
En miljard för att korta vårdköerna
Ökad vård vid egna sjukhus: 220 miljoner kronor
Köpt vård från privata vårdgivare eller från andra regioner: 600 miljoner kronor.
Övrigt: 50 miljoner
Ännu inte planerade insatser: 130 miljoner kronor.
Källa: Regionstyrelsen