Hoppa till huvudinnehållet

Här är stjärnorna som lyser upp Nossan ljusfestival: ”Det bästa hittills”

Publicerad:
Foto: Skaraborg NWT Media

Förberedelserna inför Nossan ljusfestival är igång.

NLT har fått reda på 15-årsjubilarens program inför hösten:

– Jag brukar säga varje år att det här programmet, det är det bästa hittills, och det känns så i år också, säger underhållningsansvarige Håkan Torpenberg.

”En massa bygglamper i träna, dä ä la inget å se på?”

Göran Enströms invigningstal för 2013 års ljusfestival är det kanske många som kommer ihåg. Han imponerades över ljusfestivalen som gått från att klassats som en ”dagslända” och något som inte skulle gå att genomföra till det den är i dag.

Dagsländan överlevde. I år firar Nossan ljusfestival 15 år.

– Under de här 15 åren har det varit en ständig utvecklingsprocess. Vi vill hela tiden förbättra, förändra och förnya det vi gör, och hela tiden har vi växt.

Det säger festivalens underhållningsansvarige, Håkan Torpenberg.

The Mamas och humor

 • The Mamas.
  The Mamas. Foto: Anna-Lena Ahlström
 • Vision, ett tributeband till Abba.
  Vision, ett tributeband till Abba.
 • Daniel Norberg.
  Daniel Norberg.
 • Tusse.
  Tusse.

Tillsammans med Claes Eriksson, festivalens arrangör Grästorps framtidsförenings ordförande, presenterar han årets festprogram.

– Lördag första oktober smäller vi igång med The Mamas. De vann Melodifestivalen 2020. Jag tror att det kommer att bli en kalasöppning, säger Håkan.

Söndagskvällen är som vanligt tillägnad barnen. Då blir det en Pettson och Findus-föreställning och det ryktas också om ett hästkäppsevenemang, men just det är inte spikat ännu.

– Men Pettson och Findus är det. De är väldigt populära i Stockholmstrakten och barnkvällen arrangeras i samarbete med Åse Viste sparbank, säger Claes.

80-talsbandet Rou Nouz bjuder på en - just precis - 80-talsafton.
80-talsbandet Rou Nouz bjuder på en - just precis - 80-talsafton. Foto: Tarja Liedberg

Måndagen i festivalveckan bjuder på kulturskolans unga talanger, tisdagen har 80-talstema med gästande bandet Rou Nouz och lillördag blir något av en humorkväll.

– Då drar vi på med Uddevallasonen Daniel Norberg. Han är känd från Mumbo Jumbo och är både en duktig komiker och sångare. Det blir kul.

Humor bjuds det också på under torsdagskvällen då Grästorpsrevyn sedvanligt äntrar stora scenen.

– Under avslutningshelgen spelar Vision på fredagen. Det är ett tributeband till Abba, det känns väldigt aktuellt, säger Håkan.

– Vi försökte få hit originalbandet, men det gick inte, flikar Claes in.

Festivalen börjar med en Melodifestivalvinnare, och slutar också med en sådan. Fjolårets segrare Tusse bjuder då publiken på en konsert.

”Det bästa hittills”

Nossan ljusfestival fyller 15 år. Claes Eriksson och Håkan Torpenberg har varit med under alla år. Nu är de redo för 15-årsfest.
Nossan ljusfestival fyller 15 år. Claes Eriksson och Håkan Torpenberg har varit med under alla år. Nu är de redo för 15-årsfest. Foto: Emma Hurtig

Förutom artister på scenerna kommer det finnas aktiviteter längs med promenaden: Gaeya och Anders Rane spelar i Gaeya-tipin, eldshowen Illumina dansar med eld, Slättlandas modellflygare har uppvisning, trollskogen är öppen och är spökena beredda att skrämmas i spökskogen. Och naturupplevelsen med de ungefär 900 lamporna som lyser upp kring Nossan får man inte heller glömma.

– Jag brukar säga varje år att det här programmet, det är det bästa hittills, och det känns så i år också, säger Håkan Torpenberg.

Artikeltaggar

AbbaAnders RaneÅse Viste SparbankClaes ErikssonDaniel NorbergForshallGaeyaGöran EnströmGrästorps kommunGrästorps kommun (org)Håkan TorpenbergMelodifestivalenMusikNöje/KulturNossan ljusfestivalNyheterThe Mamas

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.